Ridsportgalan 2010

Allmänt  /  4  Kommentarer

Gårdagen var fantastisk rolig. Stallet och hästarna klarades av på förmiddagen. Kl 12.00 hade vi en VIP inbjudan till V75 på Mantorptravet, vilket vi tyvärr ej hann gå på. 13.00 satte sig Anna i frisörstolen hos Williams mamma för att några timmar senare kliva ut med en fantastisk skapelse på huvudet! Tack Annette!
Sen hem och sätta på sig festkläderna för att sedan bli upphämtade av Mimmi & hennes pappa, hämta upp Sara och sedan åka ner till ridskolan för lite mingel med övriga gänget innan bussen kom och hämtade upp oss kl 17.30. Det blev ett snabb stopp i Sissi Liljas ridhus innan färden fortsatte mot Konsert & Kongress. Resten av kvällen var superrolig med god mat, trevligt sällskap, massa skratt & fullt ös på dansgolvet! Ser fram emot nästa års gala.

Nedan: Ur tidningen Stallsnack. Där också denna fråga fanns: Hur lång tid tog det för Anna Freskgård att få håret iordning? Rätt svar ger 1års prenumeration av tidningen Stallsnack

The Eventing Team - Anna Freskgård och William Nilson Fryer

Vädret idag har varit underbart! Så det har blivit ridning i djupsnö i strålande solsken! Hazel är nu igångsatt igen och tycker det är jätteskojj att få börja jobba igen!

//Anna & William

 


27/1

Allmänt  /  0  Kommentarer
Halloj!

I måndags kom det två nya hästar, Parismo som är här för igångsättning efter vila & Ruffian. Båda två är fälttävlanshästar - Parismo har gått debutantklass & Ruffian 2*. Ägare till dem är Hanna Eklund. Så nu är det bara en box ledig, men som kommer fyllas upp i morgon då det anländer en till häst. Avslöjar först i morgon vad det är för något...

Igår på dagen var William nere i Halmstad med Once Again för en koll av honom nu innan säsongen drar igång. Gammelgubben är frisk & kry så det är bara att tuta och köra!
Så Anna red igår Picea, Parismo & Qurre på lunchen. Sedan på kvällen åkte vi till Tord och hopptränade med Athos & Armani.
Armani är visserligen lat att rida på backen men han är verkligen fantastisk att hoppa!William satt i sadeln halv åtta i morse för att hinna rida lite hästar innan han skulle på möte med travet. Nu är det dags att åter ta sig upp i sadeln!


21/1

Allmänt  /  1  Kommentarer
Halloj!

Idag åkte vi en sväng till Mjölby Ridhus med Once Again & Qurre. Oncie fick gymnastikhoppa lite vilket han tyckte var jätteskojj eftersom det var ett bra tag sedan han hoppade sist. Han känns jättefin nu i dressyren, markarbetet, så ser verkligen fram emot sommaren. Lite het på hinder, men han tycker ju det är så himla kul!

Qurre tyckte att alla hörn i ridhuset var mycket läskiga, men slappnade av någolunda efter ett tag och tog några skutt han också.

William har idag också ridit ut på Picea. Picea är ett sto som är här på inridning, samma ägare som Con Corde. Hon var jätteduktig och stolt efter att ha ridit två varv runt galoppslingan.

William har ridit resten av hästarna också. Anna ska nu i fortsättningen försöka hålla sig till bara Hazel & Once Again för att få bästa kvalitet i deras träning i deras satsningar. Hazel vilar ( = steppar i boxen & bockar i hagen) ju januari månad ut . Bara 10 dagar kvar Hazel... så just nu är det bara fokus på Once Again för Annas del. Bortsett från hazels 1h rykt och pyssel på kvällarna innan kvällsfodringen - obligatoriskt för att hon ska vara nöjd och inte ge mig ett tjuvnyp! ( Hon skiner)


 

Anna & Hazel trimmar dressyr i Ljungby Ridcenters ridhus i höstas
Men det är nog lite nya hästar på gång in till stallet, ska bli spännande.

William spenderar kvällen i Motala med hoppträningar.

Saknar sommaren!
Film från i somras när vi invigde vårt terrängfält. På filmen; Anna & Oncie & sara och Shannado
//Anna & William


mer film

Allmänt  /  2  Kommentarer
Här kommer Hazel på terrängbanan:


Hoppning

Allmänt  /  0  Kommentarer
Hoppträning hemma på Thilos bana innan Nordiska Mästerskpen
YouTube

Allmänt  /  0  Kommentarer
 Anna har lyckats fixa ett youtubekonto! =) så i fortsättningen kan ni förvänta er en massa film! Här kommer ett snabbklipp innan jag måste susa ner till ridskolan. Mer kommer under kvällen!

Anna & Oncie i startfållan CNC* i Ekenäs

Athos

Allmänt  /  0  Kommentarer
Athos var superfin idag på hoppträningen!!

hoppträning

Allmänt  /  0  Kommentarer
I kväll är det hoppträning för William & Athos hos Tord som gäller! Dags att Athos börjar skärpa till sig och lyfta ordentligt på hovarna så han kan komma upp i CNC* i år eftersom det är en plats i laget till Lag Sm som gäller...


dagböcker

Allmänt  /  0  Kommentarer


Once Again & Hazels dagböcker

I dessa skriver jag upp träningsscheman, hur träningen går varje dag - hur de känns/hur de svarar på träningen osv, hovslagar/veterinärbesök, foderstater/ändringar av foderstat samt deras dagliga temp.

Att rekommendera!


Breeders

Allmänt  /  1  Kommentarer
Årets tävlingsmål för Hazel & Qurre är  Breeders.

För Hazels del som ska gå med de femåriga hästarna ska hon först kvala genom:

-Ett godkänt resultat i 0,90 fälttävlan med längst 50% i dressyren, max ett nedslag i hoppningen samt max ett stopp i terrängen, tidsfel är ej inräknat
- Sedan måste hon även ha antingen ett godkänt resultat i 1,0m fättävlan med lägst 50% i dressyren, mex ett nedslag i hoppningen och max ett stopp i terrängen
eller så ska hon ha 1 godkänt resultat i LB dressyr samt en felfri runda i 1,10m hoppning

Väl på Breeders går genomförandet till på följnde sätt:

Dressyrens final rid i Dressyprogram för 4-åriga hästar 2008 som ett gångarts- och utvecklingsbarhetsprov och döms av 2-3 domare varav 1 med internationell behörighet med vana från unghästbedömning, bruksprov eller liknande. Hoppning/terräng döms av 3 domare. Dressyren rids på minst 20 x 60 m bana, max 2 ekipage på banan samtidigt. Domarna dömer gemensamt och delar ut 5 delbetyg på en betygskala, 0-10 där halva poäng får användas.
Hästarnas grundgångarter bedöms (S+T+G), liksom Ridbarhet (Rb), Allmänt intryck (Ai) och Utvecklingsbarhet som Fälttävlanshäst (Ub).

Banhoppning och terräng rids i ett moment utan tidtagning och startar med banhoppning. Mållinje banhoppning = startlinje terräng. Terrängprovet avslutas efter en längre galoppsträcka med sista hindret i form av en häck (Detta ger en bra möjlighet att bedöma hästens galopp- och hoppförmåga i högre tempo) Terränghinder och bansträckning ska vara av en typ där bra språng kan förväntas och banan ska kunna ridas med bra galoppaktion. Öppet dike samt vattenhinder med vad och ridning i vatten ska ingå.

Banhoppning höjd 1.05 m, tempo 350 m/min.
Terräng: Höjd 1.00 m, tempo 500 m/min.
Hoppning/terräng döms av 3 domare med betygskala 0-10 poäng. Poängberäkning sker enligt följande; Hästen får två poäng för varje felfritt övervunnet hinder, Vägran bestraffas med 4 straffpoäng. Hästen bedöms enligt följande; Galoppaktion, Hinderattityd, Teknik och UtvecklingsbarhetFör Qurres del som fyraåring är han kvalad genom en godkänd start i 0.90 fälttävlan med minst 50% i dressyren, max ett nedslag i hoppningen och max ett stopp i terrängen.


Genomförandet för de fyraåriga hästarna på Breeders går till på följande sätt:

Dressyren rids som ett gångarts- och utvecklingsbarhetsprov och döms av 2-3 domare varav 1 med internationell behörighet med vana från unghästbedömning, bruksprov eller liknande. Dressyren rids på minst 20 x 60 m bana, max 2 ekipage på banan samtidigt. Domarna dömer gemensamt och delar ut 5 delbetyg på en betygskala, 0-10 där halva poäng får användas. Hästarnas grundgångarter bedöms (S+T+G), liksom Ridbarhet (Rb), Allmänt intryck (Ai) och Utvecklingsbarhet som Fälttävlanshäst


Banhoppning och terräng rids i ett moment utan tidtagning och startar med banhoppning. Mållinje banhoppning = startlinje terräng. Terrängprovet avslutas efter en längre galoppsträcka med sista hindret i form av en häck (Detta ger en bra möjlighet att bedöma hästens galopp- och hoppförmåga i högre tempo) Terränghinder och bansträckning ska vara av en typ där bra språng kan förväntas och banan ska kunna ridas med bra galoppaktion. Öppet dike samt vattenhinder med vad och ridning i vatten ska ingå.

Banhoppning höjd 0.95 m, tempo 325 m/min.
Terräng: Höjd 0.90 m, tempo 480 m/min.
Hoppning/terräng döms av 3 domare med betygskala 0-10 poäng. Poängberäkning sker enligt följande; Hästen får två poäng för varje felfritt övervunnet hinder, Vägran bestraffas med 4 straffpoäng. Hästen bedöms enligt följande; Galoppaktion, Hinderattityd, Teknik och UtvecklingsbarhetSå nu gäller det att träna och tävla för att skapa rutin hos dessa två unghästar, högst ovetande om vad för utmaningar som väntar dem i sommar, deras första år som fälttävlanshästar!
19/1

Allmänt  /  2  Kommentarer

Hej på er!

Är inne på andra dagen med feber nu, så jag får spendera tiden inomhus framför datorn eller någon bra bok/film.
Mimmi är också sjuk idag, så William jobbar på för fullt ute i stallet.
Tror att han har avverkat stallskötseln nu. Sen återstår bara ridningen.
Själv roar jag mig just nu med att titta ut genom fönstret på mina stolliga hästar. Hazel är väldigt pigg nu eftersom hon vilar, så hon drar med sig Oncie också på sina fartfyllda rundor i hagen. Tack Hazel för att du motionerar Oncie åt mig nu när jag inte kan rida honom! =)


//Anna


MRK Cupen dressyr

Allmänt  /  2  Kommentarer
Halloj!

Idag har vi varit duktiga och och tävlat dressyr med våra hästar. MRK Cupen arrangerades i Mjölby. Man rider ett valfritt dressyrprogram under tävlingslika förhållanden med dressyrstaket, domare, tävlingsklädsel mm. Sedan vinner den med högst procent.

William red Lätt klassprogrammet för fälttävlan med Athos och kom 2a.
Anna fick på sig hatten & fracken och red det CIC** programmet med Once Again och kom 3a.

Så det var ju rätt bra av våra fälttävlanshästar att slå dressyrhästarna =)
Minne

Allmänt  /  0  Kommentarer


Thilo, coolast på Lag SM =)


Bilder

Allmänt  /  0  Kommentarer
Hittade lite bilder på William & Nike från Lag-SM och William & Athos från Boxholm:
Fälttävlanskonferens

Allmänt  /  2  Kommentarer

Halloj!

Idag har vi varit på fälttävlanskonferens hela dagen på scandic i Linköping. Passade fint i denna kyla, att få sitta inomhus =)

Det började kl 10.00 där vi var på en träff för satsande ryttare som inte är med i landslag. Föreläsningen hölls av Gunilla Fredriksson ( förbundskaptenen) och Linda Algotsson.Fokuset låg på OS 2012 i London och OS 2016 i Rid De Janeiro och hur man ska komma dit. Så det som bland annat togs upp var följande:

Långsiktighet

- Fälttävlan är en erfarenhets sport

-vart vill jag, våga sätta upp mål

-var står jag nu

-vad krävs för att nå det målet jag vill, hur kan jag ta mig dit?

-när kan jag nå de olika målen?

Förbundets satta mål

-Medalj vid varje mästerskap

-Personbästa

Vad betyder personbästa

-Gör sitt allra bästa på tävlingen

-Bästa tänkbara förberedelser

-Förberett sig själv på bästa sätt

-Handlingsplaner

-Eget team där alla är väl inkörda på sin uppgift

-Alla i sitt team måste känna till och vara delaktiga i den plan som finns

-Ha strategi och prioriteringar som kommit ur en "drömplan"

Delmål mot 2016

-Lägga en bra grund i 2* klass

-Skapa erfarenhet i 3* klass

-Mästerskapserfarenhet

Linda tog upp hur viktigt det är med den unga hästen att vi inte tänker att vi ska " spara" den för framtiden, utan det gäller att komma ut mycket med dem och skapa rutin och erfarenhet

Prestationsmål mot 2012

-Lägsta nivå på 70% i dressyren

-Stadiga nollrundor i 135hopp

-Stadiga nollrundor i CCI4*

 

Handlingsplan

-Optimal utveckling
-Regelbundenhet
-Kvalitet
-Trygghet
-Dokumentera för att kunna se tillbaka
-Säker träning för att undvika förslitningsskador och överträning

Vad krävs av hästen?

-Sund, hållbar individ

-3 rena bra gångarter

-Bra temprament, trygg individ

-Egen motor, fartresurser, snabb över lång tid ( uthållig)

-naturlig lösgjordhet och ridbarhet

-Exteriör ( kan skilja sig mycket) (raka ben,lätt,lång hals,liksidighet)

-Storlek

-Stå högt i blod

-Elastisk, spänstig, energisk, en atlet!

-god bärighet och balans

-Bra reaktionsförmåga

-Stresstålig "reser bra"

-god hoppförmåga

Hästen ska vilja! Det ska inte finnas massa frågetecken hos hästen (som att idag regnar det, jag går bara med den sadeln osv) utan den ska vilja ställa upp för sin ryttare, no matter what!


Vilka hästar tittar vi efter till 2012

-födda mellan 1995 och 2002

- Startade i 3* klass

Vilka hästar tittar vi efter till 2016

-Födda mellan 1999-2006

-kapacitet i dressyren -45 straff

-Hoppstark och snabb i terrängen

- FRISKA HÄSTAR

Vad krävs av ryttaren

*Teknisk kunnig

-balans och timing

-följsamhet

-riduthållighet/ridstyrka

-toppnivån kräver en stark vilja och drivkraft

*Fysik

-kräver mycket god kondition av både ryttare och häst. Det är en säkerhetsrisk om ryttaren inte orkar hålla fokus hela vägen in i mål

-Att vara vältränad i bålstabiliteten, både muskelmässigt och reflexmässigt är viktigt både ridtekniskt för en bra sits och säkerhetsmässigt

*Mental styrka

-Tävlingsformens höjda intensitet ställer höjda krav på ryttaren förmåga att hålla fokus

-De tre delmomenten i sig behöver olika typ av uppladdning och anspänning

-viktigt att ryttaren känner sig själv och kan försätta sig i rätt fokus vid rätt tillfälle

-Under terrängen gäller det att kunna fokusera under en längre tid 10-11 min 

*Struktur & planeringsförmåga

-Göra upp realistiska mål

-Få ihop vardagen

*Bygga teamet

-Stödet omkring ryttaren är oerhört viktigt för att nå framgång

-Gott och nära samarbete med alla som ingår i teamet

-marknadsföra

( sedan är det viktigt att teamet vet hur man är som person och hur man önskar ha det på tävling. Vissa vill ha så lite folk som möjligt omkring sig, medan andra vill ha hästskötare, pijkvän, familj, tränare, hästägare, kompisar mm) - Vi båda själva känner nog att vi presterar bäst när man är en själv och hästen =)

Kriterier som vägs in i uttagningar utöver tävlingsresultat

-HÄSTHÄLSA

-Etik & moral

-Träningskvalitet

-Dagsformen

-Lagandan

-Tävlingsfighter

-Rutin

-Kunskap

Vad ger allt tävlande oss som människa

-Målmedvetenhet

-Självkänsla, självsäkerhet

-Lära sig prestera själv

-Organisera

-Visa hänsyn

-Kunna ta nedslag

-Kämparglöd

-Vänner för livet

-Skapar sig ett kontaktnät

För att lyckas behövs:

-Glädje

-Engagemang

-En stor skopa av envishet

-Familjeengagemang

-EN GLAD HÄST SOM OCKSÅ VILL SAMMA SAK 

 

sedan blev det en god lunch och eftermiddagens disskussioner går ju redan att läsa på tidningenridsport.se =)...det gick väldigt sanbbt för det att läggas ut:

Hoppkval i fälttävlan tas bort De omdiskuterade hoppkvalen i svensk fälttävlan försvinner redan i år. Beslutet togs enhälligt under lördagens fälttävlansmöte i Linköping.

Relaterat:

2010-01-09 Kategoriindelning försvinner i fälttävlan

- Svaren på den enkät som vi har skickat ut till ryttare och tränare var entydigt. Och alla närvarande på mötet tyckte det samma - hoppkvalen ska tas bort, säger fälttävlanskommitténs ordförande Marie Carlerbäck.

De omdiskuterade hoppkvalen har funnits i två år. De innebär att ett ekipage måste göra minst två godkända starter i banhoppning på en höjd som är minst tio centimeter över den klass ekipaget planerar att starta i fälttävlan. När ekipaget sedan vill gå upp en nivå i fälttävlan måste ytterligare hoppkval göras för den nya nivån.
 
Syftet med hoppkvalen har varit att få fälttävlansekipage att träna mer hoppning och därmed blir säkrare i terrängen. Kritiken har bland annat handlat om att det inte är mer banhoppningsträning som behövs för att göra sporten säkrare utan mer träning på terränghinder. Ryttare har också uttryckt svårigheter att hinna med och för många med små ponnyer blev hoppkvalen för svåra.

Fälttävlanskommittén vill dock fortfarande ha någon form av kvalificering för ekipage innan de går upp en nivå utöver kvalen i fälttävlan.

- Hur det ska utformas får vi titta på, säger Marie Carlerbäck.

Kategoriindelning försvinner i fälttävlan Ponnyernas kategoriindelning i fälttävlan försvinner 2010. Klasserna kommer enbart att anges i höjd från 60 centimeter och uppåt.

Relaterat:

2010-01-09 Hoppkval i fälttävlan tas bort

Debatten om svensk ponnyfälttävlan var livlig under lördagens fälttävlansmöte i Linköping.
- Vi måste se till att föräldrar och barn ser fälttävlan som ett alternativ till dressyr och hoppning. Så är det inte i dag, sade Ted Velander.

Fälttävlan har sedan ett par år tillbaka använt sig av den internationella kategoriindelningen med enbart kategori I och II. Dessutom har klasserna varit åldersindelade. Många menar att detta tillsammans med de omdiskuterade hoppkvalen innan start i fälttävlan har fått många utanför sporten att tycka det verkar krångligt och svårt att börja med ponnyfälttävlan.

Efter en intensiv diskussion på fälttävlansmötet togs ett enhälligt beslut att införa ponnyklasser utan kategoriindelning på höjderna 60, 70, 80 och 90. Det är möjligt att samma system dessutom införs för hästar.
- Det måste bli enklare att börja med fälttävlan. Det blir det på det här sättet, menade tränaren och tidigare landslagsryttaren Anna Hassö som berättade att Danmark redan har det här systemet.

Fälttävlansmötet ville också ha någon form av åldersindelade klasser för ponnyryttare.
- Det är spännande att fälttävlan går i bräschen för åldersindelning. Det känns mer pedagogiskt riktigt, tyckte förbundskapten Gunilla Fredriksson.

Enstjärniga och tvåstjärniga klasser kommer att finnas kvar för ponny och här kommer antagligen kategori I och II att finnas kvar. Detaljer kring de nya reglerna ska tas fram under januari månad.

Annelie Frank

Publicerad: 2010-01-09. Senast ändrad: 2010-01-09

Breeder´s kan flytta till Flyinge Allt färre starter och nästan obefintlig publik. Så har utvecklingen för Breeder´s i fälttävlan sett ut. Att flytta tävlingen till Flyinge när dressyren och hoppningen har sina championat kan vara lösningen.

På måndag ska fälttävlanskommittén och Swede Horse diskutera framtiden för fälttävlanshästarnas årgångschampionat. Representanter för Swede Horse har själva föreslagit att flytta arrangemanget till Flyinge.

Sedan ett par år gör Sveriges bästa unga fälttävlanshästar upp på Plönningegymnasiet utanför Halmstad. Antalet starter i samtliga åldersklasser har minskat drastiskt och publiken har svårt att hitta till tävlingen. Genom att lägga championatet i samband med Breeder´s på Flyinge hoppas man att intresset både från tävlande och publik ska öka.

I år handlar det om de 4- och 5-åriga hästarna. Hur det blir med 6-åringarna är inte löst än.

Annelie Frank

Publicerad: 2010-01-09. Senast ändrad: 2010-01-09                                  Källa: www.tidningenridsport.se


8/1

Allmänt  /  0  Kommentarer
Hej på er!

Kylan och snön fortsätter att hålla i sig.. brr..

snön är visserligen väldigt bra och uppbyggande att rida i, men väldigt jobbigt för hästarna, så igår tog vi med Athos & Oncie ner till mjölby och trimmade lite dressyr på annat underlag. Kändes jättefina, snöträningen har gjort sitt! Också skönt att få rida i plusgrader!

På lördag är det fälttävlanskonferens i Linköping hela dagen som vi ska gå på. Men först dyker Qurre upp på morgonen.

Hopptävlingarna i Mjölby i helgen blev inställda p g a för få starter. Det var lite synd då anna skulle startat Oncie och 4 ridskolehästar och William skulle hoppa Athos... men det kommer fler tillfällen..

Ha det bra, och rid försiktigt i halkan!

//Anna & William

OS i Hong Kong 2008

Allmänt  /  0  Kommentarer

 


hopp/dressyrträningar

Allmänt  /  0  Kommentarer

From februari har Anna återigen tid till att ge privatträningar på fredagar.
Är du intresserad, passa på att boka in en tid redan nu som passar dig.
Anmälan görs till:
anna@team-annaowilliam.com

el.
0735-378807Välkomna!


2010

Allmänt  /  0  Kommentarer

GOTT NYTT ÅR!!!

Nytt år, nya utmaningar!

Helt plötsligt blev alla hästar också ett år äldre...

Hazel blev plötsligt 5år och är nu inne på sitt första år som tävlingshäst.. Hon börjar 2010 med en månads vila.

Once Again är nu hela 19 år, men det väntar vi med att säga förrän hans riktiga födelsedag 5/5, så han får vara 18 så länge det går =)

Nike har fyllt 14 år & Athos har blivit 8 år.


William fick idag hastigt flyga över till England, åter på måndag..

Nästa helg kommer Quireboy tillbaka för tredje gången =) Denna gång för en längre visit då tanken är att William ska tävla honom under 2010!

Nu laddar vi om och satsar till 110%! Det kommer bli ett fantastiskt 2010!!