Planer

Allmänt  /  0  Kommentarer
Ridning på schemat idag hela dagen. Hoppträning för La Liga i kväll hos Tord & Anna passar på att åka på spinning samtidigt. I morgon drar hoppträningarna igång i Mjölby igen och det blir nog Athos som får åka i morgon. Efter det i morgon ska nog Gapa få åka till ridhuset, efter att Williams träningar är slut där.


Hederspris på Ridsportsgalan

Allmänt  /  0  Kommentarer
På ridsportsgalan i söndags delades det ut ett hederspris till Anders Karlsson i Palsgården. En gammal hingsthållare som haft bland annat Alpen Fürst & Egerländer. Hoppas att ni hör för han var så rolig att lyssna på och det var kvällens mest underhållande tal, det tar en tillbaka till den tiden man fraktade hästarna med traktor eller tåg till tävlingarna...Ridsportgalan 2011

Allmänt  /  2  Kommentarer
Galan i lördags var verkligen toppen! God mat, härligt folk, bra underhållning av Magnus Bäcklund på scen & fina pristagare. Dert blev inget pris för Anna som årets fälttävlansryttare detta år, utan det gick till Tord Westergren, vilket han är SÅ VÄRD! Bara så synd att han inte var där och tog emot priset för det hade varit så roligt att få se Tord hålla tal =)! Men han skickade upp Gustav Samuelsson på scen att ta emot priset och hålla ett kort tal, som gick ut på att han var bitter ;). Film kommer upp under kvällen på prisutdelningen!
Bland övriga pristagare hittade vi bland annat Annas kompis Malin Andersson som vann priset som årets ridportsledare, Erika Markör från Mjölby Ridklubb vann priset som Årets hoppryttare Ponny och Hedda Wallin från Mjölby Ridklubb & Sharpman Equestrian Team vann pris som Årets ungdomsprestation.
Nu får vi satsa på pris nästa år, för nu är ju inte heller William blockad längre. ( Hann vann ju priset -08 och efter man vunnnit är man blockad från priset i 3år!
Tyvärr blev det inget partaj efter middagen för vår del, som vi varit så inställda på, då barnvakten blev sjuk. Men det resulterade ju å andra sidan i pigga ryttare dagen efter ;)

 

 

 

Delar av Sharpmans personal, Cissi & Nina samt Elin. Nina är ju även ägare av La Liga
Banbyggare Sara Brink th med sällskapPernilla Bjur som också var nominerad till fälttävlansprisetMjölby Ridklubbs egna dressyrdrottning Inger Axelsson var stråland glad!Och då måste vi bara få göra en sådan, för de är ju så vansinnigt lika:


Inger Axelsson                                                              Meryl Streep

Vår tävlingsgroom Sara Blomstrand t.v tillsammans med kompis


Hästens skål! Höger fot på stolen, vänster fot på bordet ( stigbygeln) & så sjunger man en vers ur gamle svarten


Malin Andersson
Helena Lundbäck var på festhumör!
Annas gamla elever Matilda & JenniferCharlotte Esping som var nominerad till dressyrpriset

Filmer kommer upp under kvällen!

Artikel

Allmänt  /  0  Kommentarer
http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=50416

Hubertusjakt i Stockholm 2011

Allmänt  /  0  Kommentarer
Här kommer en härlig film från Hubertusjakten i Stockholm 2011. I början av filmen ser ni K1, där vi var och stallade upp under Stockholm Equestrian Games med Amazing Grace, La Liga & Ultimat. Med och rider är några av våra fälttävlanskollegor från K1. Se och njut =) Mer om ridsportsgalan kommer upp under dagen =)Mot ridsportsgalan

Allmänt  /  0  Kommentarer
Nu ställer vi ridstövlarna på hyllan och slår klackarna i taket på Konsert & Kongress!! Men fört blir det fördrink hemma hos dressyrryttaren & vår teamkollega Charlotte Esping! Trevlig lördagkväll på er, för det ska vi ha! =)


Tal

Allmänt  /  2  Kommentarer
Har nu suttit och skrivit ner ett tal om man mot förmodan skulle gå och vinna priset som årets fälttävlansryttare. Insåg snabbt hur många jag har att tacka för mina framgångar och vilket långt tal det därmed blev...Hur ska jag komma ihåg allt detta utantill??!!  =)

Men Amazing Grace är den jag har att tacka mest för 2011! Detta härliga sto som varit med och fightats och verkligen gett allt och ställt upp till 110% Du är min stjärna! Och så självklart Lotta, Grace ägare, för att jag får rida denna härliga häst!

Amazing Grace i Ströhen på väg mot vattnet! Bild hämtad från Lottas hemsida www.amazingg.se

Ridsportgalan

Allmänt  /  1  Kommentarer
Imorgon är det Ridsportsgalan, som vi har längtat! Det är dessutom slutsålt på biljetter. 700 personer entrar imorgon kväll Konstert & Kongress i Linköping för att hylla ryttare, hästar & goda prestationer under året som varit!


Är så roligt att det är så många från Mjölby Ridklubb som är nominerade:
Erika Markör - Årets ponyryttare hoppning
Inger Axelsson - Årets dressyrryttare
Anna Freskgård & Tord Westergren - Årets fälttävlansryttare
Hedda Wallin - Årets ungdomsprestation
Dessutom är Heddas häst Anqi nominerad som Bästa östgötauppfödda tävlingshäst

Charlotte Esping är också nominerad som årets dressyrryttare. Hon rider ju dock inte för Mjölby Ridklubb men vi tillhör ju samma Sharpman Equestrian Team, vilket Hedda också gör, vilket ju är kanon för teamet med tre nominerade!
I morgon blir det en kväll i hästens tecken!

Godmorgon

Allmänt  /  0  Kommentarer
Stallet klart, nu blir det ridhuset med Batman & La LigaBatman

kvällsfodring

Allmänt  /  0  Kommentarer
Varit uppe i stallet och kvällsfodrat och kvällsmockat och pysslat med hästarna. Borstade och myste lite med Qutie eftersom hon vilat idag och inte fick sin rykt i samband med ridningen. Hon myste för fullt!


Qurre is back

Tävlingsplanering

Tävlingar  /  2  Kommentarer
Snart dags att börja planera fälttävlanssäsongen för våra hästar.

Har ni gjort upp någon tävlingsplan ännu??

Klara med hästarna för idag

Allmänt  /  1  Kommentarer
Nu är vi klara med ridningen och William har hoppträningar i Tranås mellan 16-20.  Hästar har blivit ridna här hemma idag på fältet och de har gått kanon! Athos får tänka Beach 2012 med sin träning nu och galopptränas för att bli av med sin kalaskula till mage. Ronja har dressyrjobbat lite idag och jobbar på väldigt fint men tycker det är attans jobbigt stundtals =). Carreau har vi också försökt oss på något som skulle likna galoppintervaller, men det var dåligt med skrittpauserna däremellan. Galopphästen kom fram ihonom och han var riktigt på tårna =) Batman har jobbat vidare med att hitta en ännu ännu lugnare takt i sin trav. Är sån kontrast mot våra övrga hästar som vi vill få ut steget på =) Nu kan våra hästar snart skritta förbi Batman när han joggar =). Gapa stod inför en ny utmaning idag. Börja med att rida själv på fältet för att sedan bli uppmött av William och La Liga. Fortsatte arbetet tillsammans på fältet för att sedan utmana gapa med att William och La Liga red ifrån oss på fältet för att sedan komma tillbaka och gapa fick snällt gå där fint på tygeln på sin volt och tycka livet är skittrist och att Anna är en pain in the ass för att hon inte få lattja men hon var faktiskt riktigt duktig idag!! Tiden hon lägger på trots och ifrågasättningar har minskat med 80% från i måndags så det fär vi väl ändå säga är en bra utveckling och när hon väl släpper till går det verkligen att arbeta henne jättebra! William som såg henne ridas första gången av Anna idag jämförde henne med Hazel och för er som kommer ihåg henne så är det ju ett bra betyg eftersom Hazel var väldigt fin!
La Liga arbetade på jättefint och var så mjuk och avspänd och ridbar och gjorde allt William bad honom om, barbacka på fältet med Gapa med sig som sällskap - duktig La Liga!
Barney har vi jobbat vidare med och han är nog redo för nästa steg snart...!
Och så har Qurre kommit tillbaka igen efter sin vintervila hemma hos Hanna och gissa om Qutie var glad att ha sitt "föl" tillbaka, så hon och Qurre har bara fått gå och mysa tillsammans i hagen idag, glada att återförenas.
Lite bilder från dagen:
Ronja
Carreau
Athos
La Liga
Batman
Gapa på G vill inte stå still =)
Skulle fotat henne efter ridpasset istället när hon var lite rastad =)
Hade ju tänkt filma idag, men eftersom vi red samtidigt blev det lite svårt att få till det, ska se om det kan lyckas bättre imorgon..

Rafiki

Allmänt  /  0  Kommentarer

Fysträna?

Allmänt  /  3  Kommentarer
Vad sägs om att komma igång med fysträningen igen på karateklubben inför kommande säsong? Några som är på??
Fysträning för Mats Nilson på Eventing Team Anna & Williams Trainingcamp 2010

Annas ridning idag

Allmänt  /  2  Kommentarer
Red som sagt Gapa innan lunchen. Efter en stunds stretande och ifrågasättande fick jag det att vända och hon började arbeta med mig och insåg nog ganska bra ändå att det är betydligt trevligare att arbeta med sin ryttare än mot =). Avslutade då ridpasset när hon avspänt och fint, fram för skänkeln, arbetade i form i alla gångarter i båda varven.

Gapa på G inför dagens första ridpass
Därefter blev det Athos tur. Lite lösgörande arbete ute på fältet. Började med att cantra några varv för att rasta av honom och få honom avspänd innan jag började arbeta honom i trav och galopp på en stor volt. Mycket övergångar och varvbyten och Athos jobbarde på rikigt bra!
Athos


På tur next stod lilla Ronja som fick sig lite lösgörande arbete på fältet barbacka (!) Ronja har en tendens att lägga över en på vänster sida och med sadeln är det svårt att förhindra detta, men utan sadeln är det betydligt enklare, därför har det börjat bli ganska mycket bareback riding på ronja en tid fram över för att få rätt på snedheten. Ronja som är liten, spinkig och med ganska mycket manke är inte världens skönaste att rida barbakca, men vad gör man inte - gud så fin hon var idag!
Fuskade dock lite och hade täcke på henne för att få det lite bekvämare ;)Ronja
Sen tog tyvärr batterierna slut i kameran, så kunde inte fota de andra hästarna. Men Carreau var pigg och fin och härlig att rida. Han har blivit riktigt lösgjord och fin och har en så positiv inställning till arbetet. Qutie fick ett litet lugnare pass ut i skogen med mest skritt, varvat med lite joggingintervaller.Tyckte nog det var skönt att komma ut på skogsvägarna. Lilla barney fortsätter vi med att vänja honom med tygnd i sadeln och att bara hänga, klänga och sitta på honom, vill inte gå vidare förrän han är helt avspänd i detta då det är så lätt att få bakslag med en sådan häst som är så pass skygg.
Och så till sist så fick Gapa idag gå ett andra pass. Ville testa henne och se om hon tagit lärdom från tidigare ridpass och denna gång gav hon sig riktigt snabbt, tog ca 10min och jobbade jättefint och då nöjde jag mig direkt med henne, så det blev bara 20min ridning men med mycket gott resultat. Nöjd häst, nöjd ryttare!
Ska försöka filma lite imorgon!

Stallet klart, nu ska det ridas

Allmänt  /  2  Kommentarer
Stallet är nu avklarat och ska nu sätta mig upp på Gapa. Det är nog vad jag kommer hinna innan det är dags för lunchfodring. Efter det ska Carreau, Ronja, Qutie & Barney tränas och William tar med sig Batman och La Liga till ridhuset i kväll och rider en innan sina träningar och en efter.

Carreau

Lite inspirationsfilmer såhär mitt i vintern

Allmänt  /  0  Kommentarer

Dagen idag

Allmänt  /  1  Kommentarer
William har tillbringat dagen i bassängen i kolmården så Anna har gjort stallet och ridit alla hästar, förutom La Liga som ska åka och hoppträna ikväll. Ridningen har gått bra och hästarna sköter sig fint.
Den nya hästen som kom i söndags heter Gapa och ägs av familjen Sundelius som har Ljungby Ridcenter, dit vi åker och tränar i ridhus samt William har träning. Hon är här en månad på utbildning och Anna har ridit henne igår och idag och det har skett en stor utveckling bara från igår, så det finns hopp ;) Hon verkar börja förstå vad hon där uppe på ryggen fiskar efter ;)
Gapa
f.2005
e: Edminton Z - Libanon 54
äg. Familjen Sundelius

Mer om Gapa kan du läsa här:
http://annaowilliam.blogg.se/2011/august/elevpresentation.html
Här kommer lite mer bilder från idag. Tyvärr inga ridbilder då jag inte haft någon som tagit kort:
Ronja
vår foderkammare

Tillbaka med uppdateringar!

Allmänt  /  0  Kommentarer
Tillbringat dagen i sadeln ute i solskenet på ett snötäkt fält! Underbart! Ridit alla hästar inkl. en ny häst som kom på utbildning igår, så nu är man lagom trött i kroppen =) Hästarna har jobbat på bra och det är alltid roligt att rida de hästar man själv inte ridit på ett tag, tex La Liga - kul att följa utvecklingen!
Anna
Anna & La Liga i våras

Förmiddagen snart avklarad

Allmänt  /  0  Kommentarer
Förmiddagen i stallet avklarad. Till hjälp på fredagar har vi ju våra två duktiga praktikanter från Vreta! Nu bär det av till Sharpman för att höpa mer putsmedel så vi på eftermiddagen kan ta oss an ett berg av utrustning!

Den ultimata hästen???

Allmänt  /  3  Kommentarer
Vad sägs om en häst som:


rörde sig som totilas,

hoppade som Shutterfly,

och var lika tuff, ättrig och godhjärtad i terrängen som Headley Britannia...??!


Keep working

Allmänt  /  0  Kommentarer
Stallet klart och hästarna tränade. Nu bär det av mot Vadstena för att träna en häst.

Nytt besöksrekord!

Allmänt  /  4  Kommentarer
Nytt besöksrekord på bloggen idag! Kul att så många läser! Kom gärna med tips på vad ni vill läsa om för att bloggen ska bli ännu mer intressant!Anna Freskgård & Amazing Grace

Kvällmys i stallet

Allmänt  /  0  Kommentarer
Tillbringat kvällen med att mysa i stallet ihop med hästarna. Är så mysigt att gå omkring och plocka och fixa i stallet och höra på när hästarna tuggar på sitt kvällhö. Finns inget mer rofyllt! I morgon händer det minst lika mycket som idag då bland annat Anna ska till Vadstena på eftermiddagen och träna en häst och på kvällen kommer Ronjas ägarfamilj hit.
Trevlig kväll!Rätt svar

Allmänt  /  1  Kommentarer
Rätt svar på frågan om vilken häst det var som var med på baksidan av Sharpman saddlerys broschyr är förstås Box Qutie, grattis till er som gissade rätt!


Box Qutie
f.2006
e: Quite Easy - Little Boy
äg. & uppf. Therse Örup
Vi höll vårt schema idag!

Allmänt  /  0  Kommentarer
Wow! Idag har verkligen speedväxeln legat i dirket från start kl 05.30 i morse, men vi har ju hunnit med allt som vi skulle!! =) Batman var jättefin i morse när han visades för sin ägare i ljungby ridcenters ridhus. Hon var jättenöjd med resultatet så vi fortsätter jobba vidare. Och alla andra hästar som skulle ridas har också gått kanonbra! Alla har gått i ridhuset förutom Barney, som tränats hemma. Promenad med sadel och sedan hängt och klängt på honom =). Vi som hade med kameran till ridhuset och skulle ta en massa kort, men så blev minneskortet kvar hemma i datorn. Så han vi precis hem och William lämnade lastbilen på och sprang och hämtade bilen och susade iväg tillbaka till ridhuset för att påbörja sina träningar där han befinner sig nu. Så fick jag lasta ur och ta in de hästar som var kvar ute i hagarna. Lät William prova Ronja idag. I think he is inlove with her... ;). Athos var väldigt ridbar idag, känns som det börjar vända. Kanske våren är på väg???
Anna
Sharpman Saddlery

Allmänt  /  4  Kommentarer
Tidsinställt
Har ni sett Sharpmans nya saddlerybroschyr? Jättefin! och extra fin är den förstås eftersom det är en extra fin häst på baksidan =)

Kan ni se vem det är??? =)
Fina bilder på Qurre

Allmänt  /  2  Kommentarer

Nu saknar vi verkligen att få komma ut på terrängbanan!
Planerar morgondagen

Allmänt  /  0  Kommentarer
Lägger upp en plan för morgondagen, då det kommer bli full action hela dagen för att hinna med allt.
* Ingen stallpersonal i morgon, så vi måste göra stallet själva.
* Den ena bilen ska lämnas in på service kl 08
* Kl 10 ska Batman visas för sin ägare
* Kl 11 kommer hovslagaren och skor 2 hästar
* Qutie
Athos
Ronja
Heligo
Carreau
La Liga
Barney ska ridas
* Och så har William träningar i Ljungby på kvällen
Kommer nog vara svårt att hinna med att uppdatera här imorgon =)

Har inte hunnit med att uppdatera så bra idag

Allmänt  /  0  Kommentarer
Lite dåligt uppdatering idag, men har varit svårt att hinna med.
Mötet igår på Sharpman var jättebra och det är ett härlgt gäng ryttare som är med, vi kommer nog få mycket skojj ihop. Vi spånade redan igår på extra aktiviteter och träffar som vi ska försöka få ihop utöver träffarna på Sharpman. Hästarna har varit jättfina idag, särskilt Qutie som idag får en guldstjärna! Hon var en dröm att rida idag, superfin i dressyrarbetet!
William är nu på väg hem från hoppträning med La Liga, ska se om han hinner skriva ett inlägg om träningen.
Anna

Nytt hos Sharpman

Allmänt  /  2  Kommentarer

Dalmar Eventing skydd

Sharpman har fått in Dalmar terrängskydd. Kan inte annat än rekommendera dessa, de är fantastiskt bra! Finns att köpa både i butik och i webbshopen www.sharpman.se

Elevpresentation

Elever  /  0  Kommentarer
Jag heter Molly Holgersson och jag är född -98. Jag har tränat för William i ca 2 år. På den tiden har jag gått från att vara "CR" ryttare på LD nivå till att vara MSV ryttare i hoppning. Men det är fälttävlan jag satsat mest på och min främsta framgång är en 3e placering på stilSM i Ljuslingsbacke. William är en jättebra tränare som engagerar sig!

Jag har 2 st cponnyer: Mosquito -96 sto korsningsponny. Tävlad upptill LA hoppning och P90 i FT. Jag har även startat några dressyrtävlingar upptill LB:1. Jag har haft henne i 3,5 år. Hon är en underbar ponny som oftast ställer upp och gör sitt bästa. Nu är hon till salu för jag börjar växa ur henne.

BagheeraII som är en welshvalack född 2003. Han är en toppenponny som jag hoppas mycket på. Vi har gjort 3 FTstarter och har en vinst och en 3e placering. Målet är att rida upp honom och kunna starta SM. I hoppningen är han helt underbar och ska snart starta MSV. Han gör alltid sitt bästa och ställer upp till 100%. Han har även ett jättebra steg och jättefin i dressyren.


Är du också elev och vill presentera dig på bloggen? Skicka då ett mail till anna@team-annaowilliam.dinstudio.se med en bild och presentation av dig och din häst!

Mellantruppen 2012

Allmänt  /  7  Kommentarer
Både Anna & William är uttagna att få rida i Mellantruppen 2012!

Roffe vann Jerringpriset!!

Allmänt  /  0  Kommentarer


överraskning kommer upp ikväll!

Allmänt  /  1  Kommentarer
I kväll kommer det upp en överraskning här på bloggen, så håll utkik =)

Skickat in nomineringsbild till ridsportsagalan

Allmänt  /  1  Kommentarer


inzoomad

Planer för dagen

Allmänt  /  0  Kommentarer
Hej på er! Idag ska alla hästar vara ridna och klara innan kl 18 för då ska vi till Sharpman på det första Sharpman Equestrian Team mötet!

Intresset bara ökar och ökar

Allmänt  /  0  Kommentarer
Intresset för bloggen bara ökar och ökar! Är nu påväg mot ett nytt besöksrekord! Är så roligt att ni är så intresserade och kommer med uppmuntrande och peppande kommentarer och det är alltid skojj när ni visar er intresserade genom att ställa frågor! Vi vill tacka er för er support!
Eventing Team Anna & William


Quireboy Breeders 2a 201, här tillsammans med sin ägare & uppfödare Hanna Almérus

Dagens tävling

Tävlingar  /  1  Kommentarer
Det blev bara Athos som fick åka på dressyrtävling idag, då William fick jobba på delfinariet. 
Athos var ändå över förväntan, med tanke på hur svår han är att rida till vardags nu på vintern. Men det verkar som hans trivselfaktor stiger något enormt så fort han får på sig knoppar och får komma innanför de vita dressyrstaketen i ridhuset! Visst, han var lite spooky inne på banan och jag kunde mest bara sitta still och inte inverka så mycket men han gjorde ändå sitt jobb och resultatet var helt OK. I LB:2 fick han 69% och kom på fjärdeplacering.Lite missar, blev några galoppsteg i framridningen från halten och lite taktmissar.
I LA:3 var han mycket mer avspänd och mer ridbar och jag kunde öka ribban på honom lite. 69,77% och även här någon taktmiss och ett byte på slutet av galoppökningen över diagonalen. Vi vann KM med resultatet från LA och även MRK-cupens första omgång och kom 3a i klassen.
Så nu har Anna vunnit både Hopp-KM & Dressyr-KM!


Vann båda klasserna gjorde vår team-kamrat, ur Sharpman Equestrian Team, Charlotte Esping!
Stort grattis Charlotte!

Athos i LA:3 idag, 3a

Allmänt  /  1  Kommentarer

Hemma från dressyrtävlingen

Tävlingar  /  4  Kommentarer

Svarta faran

Allmänt  /  6  Kommentarer

morgonrutinerna avklarade

Allmänt  /  0  Kommentarer
God morgon!
Hästarna är ute och stallet är fixat. Dagen kommer ägnas åt ridning, plugga dressyrprogram, duscha hästar och packa inför morgondagen.
Fick en fråga igår från en läsare som vi tänkte passa på att svara på:
Emma om Svar på fråga:
Hej!

Läste i ett av era svar att hästarna vilar dagen efter tävling.
Är nyfiken på detta.. Är det som belöning ? Eller för att smälta alla intryck ? .. Eller återhämta sig? Eller alltihop?

Tycker ni har väldigt sund inställning :)

Kram

Svar: Hej Emma. Varför de får vila dagen efter tävling/ alt. promeneras är pga alla de anledningar du nämner i din fråga. Dels belöning för en förhoppnngsvis bra prestation och smälta alla intrycken - särskilt viktigt för den unga hästen. Ser man sedan till återhämtningen så  är det mest den psykiska återhämtningen. En hopp eller dressyrtävling ska inte vara så fysiskt krävande att de ska behöva vila dagen efter för att de ansträngt sig så hårt, de ska vara bättre tränade än så. Men en längre terrängritt är så klart fysiskt ansträngande och då vill man åt det fysiska återhätningen också. Men framförallt för de unga hästarna att de får återhämta sig psykiskt, är extremt mycket intryck att ta in för dem på en tävlingsdag, särskilt en fälttävlan där de ska göra tre prestationer. Det tar ett tag innan de lärt sig att lägga sin energi rätt fördelat och inte lägga all sin energi på sin första uppgift på tävlingsdagen, så att de redan skjutit sitt skott på det förstsa momentet. Och så självklart är en del att efter en helgs tävlande med 8hästar ( som vi ofta har med ) och alla vi som bott i lastbilen är det extremt mycket packning som ska tas omhand om dagen efter också =)Att träna nerhopp

Allmänt  /  1  Kommentarer
Adrian om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hej!
Har ni varit och tränat på Örebros terrängbana? Behöver träna min ponny på nerhopp i vatten och hur ska jag tänka då? Tacksam för svar.
Svar: Hej Adrian!
Vi har inte varit och tränat i Örebro men vi har därimot varit och tävlat på de tre banor som finns i Örebro, Latorps, Kungsgården i stan och Segersjö Herrgård som ligger utanför.
För att ekipaget skall få självförtroende i terrängen och i synnerhet nerhopp och upphopp bör man börja med små nivåer, en vanlig bank man har på hoppbanan är bra start. Få hästen/ponnyn att skritta upp & ner så pass många gånger att den inte tycker det är något märkvärdigt kan börja med att komma i lugn trav, för att se om den bjuder till och tar ett "skutt" upp. Målet är ju givetvis att den ska ta ett"skutt"upp och ej snubbla sig upp eller ner för banken. När det gäller just nerhopp vill man att hästen/ponnyn ska så kallat "droppa ner" från banken/nerhoppet. Vilket innebär i praktiken att den landar långsamt med frambenen innan den lämnat bakbenen från höjdplatån den hoppar ner från. Man vill inte få en häst som rusar och hoppar jämfota ner då det resulterar i en spänd och rädd häst som lär in fel beteende och det sliter även på dess ben att landa på det viset.
När hästen/ponnyn vuxit med uppgiften kan man öka nivån på ner/upphoppet men bara i den takt som hästen befinner sig på i utbildninsskalan. Ofta finner hästen själv som individ inget svårt att hoppa upp och ner från saker utan det blir ett komunikationsfel mellan häst & ryttare då ryttaren ofta inverkar negativt vid anridningen vid nerhopp och därmed driver fast man bör låta hästen sköta det själv.
Sedan gäller det att introducera hästen för vatten så detta blir en naturlig del i dess träning. Se till att hästen kan stå lugnt och avspänt i vattnet utan att vara nervös/spänd. Därefter skritta, trava och galoppera igenom vattnet. När detta fungerar utan problem är det bra att lägga till ett inhopp i vattnet med hjälp av ett vanligt banhoppningsräcke. Börja lågt ca 30cm och höj sedan succesivt till anpassad höjd till den klass du ska tävla. Gå sedan över till att börja hoppa ett litet nerhopp. Börja då med att gå ner i vattnet så hästen får se landningspunkten  och låt hästen sedan ta nerhoppet som ett upphopp och låt den sedan hoppa ner och upp ett par gånger tills den gör det avslappnat och med bjudning. Först alltid skritt och trav. Öka stl på nerhoppet successivt, ha inte för bråttom. Men först måste nerhopp från bankar fungera klockrent. Är det nerhopp i vattnet som är problem, är det vattenträningen som måste befästas.
Men kom alltid ihåg att innan man ger sig in på något av ovannämnda terränghinder ska den vardagliga gymnastikhoppingen fungera med små studs och serier så att ryttaren lär sig inverka följsamt när ekipaget ska hoppa ute i terrängen.
Lycka till!

Anna & Lucky Luke CNC* nerhopp till vatten på Boxholms bana
Anna & Once Again *** uthopp i Segersjö

Svar på fråga

Allmänt  /  1  Kommentarer
Åsa om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hej!
Kommer ni ha något träningsläger i sommar? Vilka terrängbanor kommer ni att hålla träningar på? :) Åsa
Svar: Hej Åsa! Vi kommer nästan helt säkert ha ett träningsläger i sommar och terrängträningar kommer hållas på Mantorps-, Boxholms & Ekenäs terrängbana. Välkommen!


....

Allmänt  /  0  Kommentarer

Box QutieRekord i att vara klar tidigt i stallet

Allmänt  /  0  Kommentarer
Var klar i stallet kl 18 idag, vilket måste vara rekord en fredagkväll. Nu är det bara William som är på väg hem från delfinariet och ska rida La Liga, sedan är alla hästar ridna idag.

Gilla oss på Facebook

Allmänt  /  0  Kommentarer
http://www.facebook.com/pages/Eventing-Team-Anna-William/115612455156723

Eventing Team Anna & William

Eventing Team Anna & William

Gilla
WebbplatsRidit, suttit in en häst och spikat plaketter

Allmänt  /  0  Kommentarer
Programridningen gick faktiskt riktigt bra. Ridningen har gått bra överlag idag och har till och med suttit in lilla Barney idag som är här på inridning, vilket är ett stort framsteg, då detta är en väldigt skygg liten häst. Har lovat att ge honom en närmre presentation i ett eget inlägg så det kommer.

Barney i sin box


Har utöver ridningen även hunnit spika upp plaketter. 106 st hann jag få upp innan spiken tog slut, så nu måste jag handla mer spik så jag kan sätta upp resten av dem.
/Anna

Nu blir det programridning

Allmänt  /  0  Kommentarer
Mot ridhuset för att rida igenom helgens program!

Athos

Allmänt  /  0  Kommentarer
Linnea om Svar på era frågor som kommit in under dagen:
Visserligen är ju allt tillsalu till rätt pengar, men ATHOS?

Är inte det en häst som ni kunde ha som stjärna i de riktigt högsta klasserna och mästerskapen??

Är det inte synd att sälja en så bra häst??

Tar ju tid innan man kanske hitta ngt så bra ämne igen????

KRAM OCH TACK FÖR BRA BLOGG
Svar: Athos är verkligen en toppenhäst och det är inte lätt att hitta en häst som har lika fina kvalitéer i dressyren & terrängen som han har! Han är verkligen superhärlig att sitta på i terrängen! Tyvärr brister det i banhoppningen. Han blir bättre och bättre, men det tar extremt lång tid. Som det ser ut idag har vi svårt att se honom kunna gå de större klasserna just pga hoppningen. Ser man till var han står idag så är han en *** häst i dressyren och terrängen, men hoppningen - tyvärr bara *. Och för att komma längre måste ju alla tre grenar sitta. Därför ser vi att han kanske skulle göra någon gladare som dressyrhäst där han har mycket stor potential eller som en säker CCI* häst för någon duktig ryttare. Men därmed inte sagt att han ska säljas. Han kommer tävlas vidare och vi kommer fortsätta jobba med hoppningen, för förhoppningarna finns att han en dag kommer kunna gå de stora klasserna. Men skulle vi få ett bra bud på honom och det är en duktig ryttare( för han är ju extremt speciell) så skulle vi inte tacka nej - tid är dyrbart! Dit Grace har kommit på 1 säsong har det tagit 3 säsonger för Athos, så det går så mycket snabbare om hästen har förutsättningarna i alla grenar.
Han är så fin vår Ahos och har gett oss många fina minnen och fina placeringar och mer ska det bli =)

Svar på en till fråga

Allmänt  /  0  Kommentarer
Tove om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hur pass mycket "jobbar" ni? alltså med allt till att rida, utbilda hästar, instruktör, tävla, delfinerna? Vad gör ni om dagaranra kanske var en bättre fråga? :D
Svar: Hej Tove! Som det ser ut nu så är det William som arbetar mest. Han är på delfinariet 3 dagar i veckan och vissa helger, han har träningar på onsdagkvällar och varannan torsdag och så har han sina tävlingshästar och utbildningshästar att träna och så tävlar vi ju ca 35helger om året. Anna har varit mammaledig under året som varit men har sina 4 tävlingshästar, Heligo som är 3år nu , och så ett par utbildningshästar att träna, mer hinns inte med en busig liten 1åring som vill utforska världen =) Så det blir ofta sena kvällar i sadeln då man helt får anpassa sig efter lilla Edwina, en av oss måste ju passa henne medan den andra rider. Innan kunde vi rida samtidigt och på så sätt var det mer effektivt. Edwina har på så sätt fått ner oss i ett lite lugnare tempo, vilket nog var ganska välbehövligt ;)
Till vår hjälp har vi även Johanna som är anställd och sköter stallet och Sara som jobbar vissa helger och som är vår tävlingsgroom.Svar på era frågor som kommit in under dagen

Allmänt  /  2  Kommentarer
Tack så mycket för era frågor som kommit in, hoppas ni blir nöjda med svaren!


Terese
om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hur stora är era hästar?

Svar: Hej Therese,
Tusseman 75cm
La Liga ca 163cm
Quireboy 160cm
Nike 160cm
Once Again 169cm
Heligo 166cm
Carreau ca 162cm
Amazing Grace 165cm
Claudio´s Ronja Fortius 160cm
Athos 163cm
Box Qutie 173cm
( Har fler hästar i stallet som är på utbildning, men dessa ovannämnada är våra egna samt hästar som vi har på längre kontrakt)Fanny om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Har ni några hästar till salu? i så fall kan ni inte berätta lite om dom? kram

Svar: Hej Fanny! Vi har flera hästar till salu, berättar lite kort om dem här. Mer info kan du hitta på vår hemsida.

Quireboy f.06 e: Qalle - Cheval Sansibar 160cm i mkh. Har gått ft-breeders som 4åring och 5åring. Kom 2a som 4åring. Har vinst i Lätt klass fälttävlan i år, kvalad till CNC* klass. Felfria rundor tom 120 hoppning, kvalad till 130.


Quireboy


Heligo hingst f.09 e: Niveau - Ballet Prince xx 166cm i mkh. Otroligt snäll häst, som rör sig trevligt och löshoppad 120cm. Riden några gånger helt okomplicerat i skritt trav och galopp ute.


Heligo

Athos är till salu till rätt ryttare för rätt pris. val. f 02 okänd. Vinster & Placeringar upp tom LA dressyr på 73%, startad MSV. Görseriebyten i vart tredje stadigt. 1,10hoppning och CCI* klass fälttävlan. Vinster och placeringar upp till CNC* klass
Athos

Carreau fullblod f.01 Jättetrevlig häst med stor potential för den som vill komma ut och tävla lättare klasser i valfri gren. Rör sig mycket trevligt och hoppar väl! En bra häst för lite pengar!
Carreau

De flesta hästar är till salu för rätt pris men ligger inte aktivt ute för försäljning.


Anna J om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hur går det med Nike?:) Hon sattes väl igång igen för ett tag sedan??
Svar: Hej Anna J, ja det stämmer att Nike sattes igång. För säkerhets skull var hon nere hos EuroVets i Halmstad, där vi kollar våra hästar, nyligen. Där konstaterades att skadan hon drog på sig på Nordiska Mästerskapen-09 har läkt men är för skör för att hon ska hålla för hårdare träning/tävling, så ev. kommer hon betäckas i vår igen. Så det blir ingen mer fälttävlan för Nike.


Graven som Nike ramlade ner i med framdelen då hon på väg upp i språnget ångrade sig.Hanna om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hur är den ultimata fälttävlanshästen skapt?
Typ, storlek,temperament, andra egenskaper?

Svar: lätt i typen, långa ben, bra överlinje. Den ska ha bra gångarter, där galoppen är den viktigaste gångarten. Den ska vara reglerbar och kunna täcka mycket mark men även kunna samla sig inne på dressyrbanan. Den ska ha spänst och vara försiktig samtidigt som den är modig. Men det viktigaste är att den är arbetsvillig och har hjärta, sen kan den få se ut nästan hur den vill ;)

Petra om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Vad har ni för induviduella mål för er som ryttare detta år??

Dvs vad vore höjdounkten för 2012??

Svar: Hästarnas och våra mål hänger ju ihop, men om man ska se till oss ryttare och våra individuella mål detta år så blir ju det att på bästa sätt matcha hästarna till deras mål och se till att genomföra dem och försöka nå det individuellt uppsatta målet för var häst. Och då måste vi gå in på hästarnas mål:
Quireboy, kvala in till & deltaga i Unghäst VM med godkänt resultat, medalj på Breeders för 6åriga hästar

La Liga, kvala in till & deltaga i Unghäst VM med godkänt resultat, medalj på breeders för 6åriga hästar

Box Qutie, än har vi inte riktigt klart för oss om det är Unghäst VM som gäller i år för henne eller om hon har ett år tillgodo även där eftersom hon tävlar som 5åring då hon fått föl. Är det så att hon inte har ett år tillgodo är målet att försöka kvala in henne till unghäst VM och deltaga med godkänt resultat. Men det är ett ganska tufft mål då hon är ett år efter de andra. Annars blir det nästa år och då är målet för i år att etablera henne på CNC* nivå samt medlaj på Breeders för 5åriga hästar

Athos målet är att få ordning på hoppningen som bara går bättre och bättre så han kan etablera sig på CCI** nivå och kvala in till *** klass inför nästa säsong. Det stora målet får bli Nordiska Mästerskapen samt placering i MSV B dressyr om tävlingarna ligger så pass bra till så de inte krockar med fälttävlan.

Claudio´s Ronja Fortius har inte direkt några uppsatta mål för henne utan tar det för vad det blir, har inte lärt känna henne tillräckligt än för att kunna säga vad hon kommer att gå för nästa säsong. Men det är klart att det skulle vara kul att rida några felfria 130 på henne och ngn CNC* klass. Återstå att se =)

Daniella (daniella.siira@live.se) om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Vem är det som äger Athos? 
Blir ni någon gång lite osäkra när ni rider i terrängen, eller har det "tränats" bort`? Har ni några bra tips på hur man ska tänka på när man rider terrängen? :)
Svar: Hej Daniella! Athos ägs av vårt företag Eventing Team Anna & William HB.
Vi känner oss aldrig osäkra i terrängen. Är man rädd/osäker befinner man sig inte på rätt nivå, då ska man gå ner någon klass. Man ska alltid känna att man behärskar det man gör och att det känns väldigt lätt innan man går upp en klass, ha inte för bråttom.Det gäller ju även att ha en häst som man känner sig samspelt med och kan lite på och har kapacitet till vad som förväntas av den. Sedan så kan det ju hända oförberedda saker på vägen under terrängritten, men då gäller det att man har en plan b och en c för varje del på banan som man snabbt kan ta till i så fall så man fortfarande har läget under kontroll och kan reda ut oförutsedda händelser.  Det gäller även att träna mycket terräng så man har mycket rutin på det. Vi har ju förmånen att ha många hästar att träna och tävla vilket gör att vi har väldigt mycket terränghoppning i kroppen, så för oss är det vardag ;)

Nyfiken om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Vad jag förstått fick Box Qutie föl som 3åring. Med vilken hingst? / Nyfiken
Svar: Qutie betäcktes som 3åring och fick föl 2010 när hon var 4år, ett hingstföl e: Jaguar Mail.Han finns kvar på Boxholms säteri,  en jättesnygg kille som ska bli kul att följa! Han verkar bli minst lika stor som sin mamma och pappa =)

Anonym om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Hejsan! Jag är helt nybörjare när det gäller fälttävlan, men det ser så himla spännande ut. Har ni några tips var det finns nybörjarträningar, läger (kan vara lite längre bort) i Göteborgstrakten för vuxna?
Svar: Hej, Om du är beredd att åka lite så har du ju Anne Persson i Hermanstorp som är A-tränare i fälttävlan. Titta in på hennes hemsida www.annepersson.se  & i Flyinge har du ju Mr fälttävlan himself, Janne Jönsson! =)

Hanna om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Utfodringsfilosofi? Förstår att det skiljer mellan individer men en foderstat till någon sorts medelhäst både under träningssäsong och vid tävling kunde vara intressant att veta.
Svar: Detta är ett jättestort ämne och det skiljer sig så otroligt mycket från häst till häst då de tränar oclika mycket och helt enkelt ser helt olika ut. Som Athos som är extremt lättfödd skulle egentligen vilkmässigt inte behöva mer än 5kg hö, men då får han inte sitt tuggbehov tillgodosett, iaf inte under vintern då det inte finns ngt bete. På sommaren när det finns gräs får han enbart kraftfoder och hö enbart när han är uppstallad på tävling. På vintern äter han 8kg hö. Men en foderstat som fungerar på de flesta utav våra hästar iaf, då de är ganska lika varandra i typen, med mycket fullblodsinslag och ligger ungefär på samma nivå och alltså tränar ungefär lika hårt är: 12kg hö/hösilage och 3kg Dodson & Horrell / dag. Vissa tilskottsfodrar vi med Jewel 8dl / dag vilket är otroligt effektivt för bättre överlinje.

Linnea om Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll:
Jag skulle vilja veta hur en träningsvecka kan se ut för en tävlingsunghäst, samt för en äldre färdig tävlingshästhäst???
Svar: Hej Linnea. Det beror lite på om vi befinner oss i tävlingssäsong eller ej och om de har tävlat hlegen som varit eller om de ska tävla helgen som kommer.Om vi börjar med unghästarna och de har tävlat helgen som varit så brukar de få vila på måndagen. Tisdagen brukar de få komma ut i skogen på lite lugnare canterpass. På onsdag ex ett markarbetspass för att sedan bygga på på torsdagen med lite hoppning och sedan trimma dressyren på fredag och helgen ev tävling, annars ett till pass i skogen. De äldre hästarna: Om de har tävlat helgen som varit promeneras de 1h på måndagen, då vi inte har ngn skrittmaskin. Sedan ser det ungefär ut som för unghästarna men med lite högre krav på de äldre hästarna. Sedan så skiljer det sig ju från individ till individ då vissa är svagare i dressyren och behöver träna mer på det och andra i hoppningen. Som tex. Athos som har varit så svag i hoppningen har under hösten haft en perido då han har fått hoppa varje dag. En särskild linje som han får hoppa igenom lågt tills han varit avspänd, då har vi gett oss. Och det har ju faktiskt gett resultat! Så man får utgå från vad man har för häst när man lägger upp träningsschema.Passa på att ställa frågor, så får ni svar i kväll

Allmänt  /  13  Kommentarer

Dressyrtävling i helgen

Allmänt  /  0  Kommentarer
Tidsinställt inlägg
I helgen är det alltså dressyrstarter som gäller i Mjölby för Athos & La Liga som båda två ska gå LB:2 & LA:3. Så nu blir det att trimma dressyr i veckan ordentligt, så får vi se hur långt det räcker. Bara de är lugna, avspända och ridbara inne på banan så är vi mer än nöjda!

Box Qutie andra rundan

Allmänt  /  0  Kommentarer

Ronja andra rundan

Allmänt  /  1  Kommentarer

Ny hemsida

Allmänt  /  0  Kommentarer
Lotta som äger Amazing Grace har ny hemsida nu till sitt företag, med många fina bilder på grace =) Ta en titt:
http://www.amazingg.se

Box Qutie 1m

Allmänt  /  0  Kommentarer

La Liga 1m

Allmänt  /  0  Kommentarer

Ronja första rundan

Allmänt  /  3  Kommentarer

Filmer på G

Allmänt  /  0  Kommentarer
Filmer från gårdagen är på väg upp under dagen!

Dagen efter tävling

Allmänt  /  0  Kommentarer
Hästarna som tävlade igår får ta det lugnt idag, föutom La liga som bara gick en klass, har fått komma ut på morognen och gått ett pass.

Men alla hästar som inte var med igår och tävlade ska tränas idag, plus att det är mycket packning som ska packs upp och utrustning som ska tas omhand om, tur att vi har duktiga Johanna i stallet.

I lördags kom det också en ny häst till stallet, Barney, ett riktigt spännande projekt för oss! Kommer berätta mer om honom i ett eget inlägg.

Härlig morgonutsikt från köket 


Hopptävling i Mantorp den 8/1 arrangerad av Mjölby Ridklubb

Allmänt  /  3  Kommentarer

Var uppe i stallet 05.00 och det måste varit kallaste morgonen denna vintern. Påpälsad med tjocktröjor, dunjacka chaps och dubarryboots och mössan långt nerdragen klarades morgonrutinerna av... fodrade och släppte ut. Knoppade, borstade och tvättade bort smutsfläckar från den fläckige. Packade och åt frukost själva och sedan var det dags att lasta kl 08.15. Men då gick det inte att öppna lastbilen, luckan hade frusit fast... Så blev det att böka med det, fick upp den till slut och kunde lasta, men som vanligt låg vi efter i tidschemat. Var tvugna att stanna på macken och fylla på kylarvätska, då det verkade som den frusit för vi fick inte upp någon värme i lastbilen, kallare i den än ute. Plockade upp en frusen Sara Blomstrand på vägen, som snällt ställer upp som groom i ur och skur! Får jag priset som Årets fälttävlansryttare, Sara, så ska du få en stor eloge! ( Anna ) Kom fram till tävlingen hyfsat i tid. Satt upp i sadeln på Ronja som skulle starta först av hästarna. Värmde henne lite, hoppade av och gick banan för att sedan hoppa upp igen, hoppa fram och sedan starta tidigt i klassen. Ronja kändes väldigt taggad och fin på framridningen, för att inte tala om hur hon kändes inne på banan. Pigg och framåt som bara den. Men Anna lät henne vara för att inte störa henne när hon låg i ärlig bjudning och väldigt positivt inställd till uppgiften. Men det gick undan och ännu snabbare i omhoppningen, dock hade hon så stor galopp så det va svårt att få till bra, snabba svängar, men det räckte till en 4e placering, duktiga lilla Ronja!Kylig morgon på tävlingsplatsen, Anna & Ronja väntar på att få komma in på framhoppningen


Då det var tajt mellan starterna hade vi redan lastat om hästarna för nästa start, så Ronja fick inte följa med in på prisutdelning utan Anna fick låna La Liga av William som var uppvärmd och klar eftersom han skulle starta först i avd. b klassen. La Ligas första prisutdelning och han som inte varit ute sedan Lag-SM i september, behöver vi nämna att La Liga tyckte det var skojj att få galoppera ärevarv ( vi höll oss längst bak i ledet för allas säkerhet ;)
Efter det var det dags för La Liga att entra banan. William valde att rida honom i 1metersklassen, för skolnings skull med tanke på att han inte tävlat på länge och då han gärna har lite väl mycket attityd inne på banan. Men idag var det en helt annan La Liga än vad vi är vana att se, lugnt och avspänt hoppade han runt en felfri runda. Jätteroligt att se!


William & La Liga är på G!

Sedan var det start för Qutie i 1m. Hon tyckte det var lattjo lajban att vara på tävling igen. Gick ju inte att väma upp ute eftersom det var så hårt och det var bara 5 ekipage som fick vara inne på framhoppningen så man hade inte så mycket tid på sig. Hade behövt lite mer tid att rasta av henne på men även om hon var lite tittig och tyckte vissa saker var lite spooky så hoppade hon ändå väldigt väl och var ändå ganska skötsam inne på banan, en felfri runda för Qutie!

Så var det dags för nästa klass som även var KM klassen. Anna startade Ronja först igen. Denna gång var känslan ännu bättre. Hon låg bra i bjudning väl fram till handen men utan att ligga på lika mycket. Hoppade jättefint. Fick ett pet i omhoppningen på en distans på 28m där Anna inte riktigt kunde bestämma sig för om hon ville ha 7galoppsprång eller om hon skulle våga galoppera på och ta bort ett utan att Ronja blev osäker. 0+4fel räckte ändå till KM seger!

Ronjas ägarfamilj var på plats och hejjade och bjöd på pizza i vår lastbil mellan starterna, väldigt uppskattat! Tack Anna-Carin, Magnus, Alice & Ellie!

Sedan var det Athos som stod på tur och faktiskt gick Anna in på banan med honom och fick precis samma fina känsla på honom som sist i 1,10klassen och resultatet blev även det samma som sist, 0 + 4 fel. Det börjar ta sig!

Qutie fick gå in på pristudelningen och ta emot Ronjas pris och hon var mäkta stolt med segetäcke och blå gul rosett i tränset och trodde att hon gjort en fantastikt bra insats ;) Var lite orolig att täcket inte skulle passa på Ronja som är så liten men som tur var så funkar det, hon är väl förtjänt av ett fint tävlingstäcke och det är ju roligare att vinna till sig ett än att köpa ett =)


Qutie på prisutdelningOch så sist ut var Qutie att starta 1,10m. Hon hoppade väldigt bra och kändes väldigt fint ända fram till sista hindret som var en kombination med två galoppsprång emellan. Kändes som att hon missuppfattade avståndet emellan, hon är ju van vid att gå på kombinationer med 1 galoppsprång emellan, så i landningen efter första så skjöt hon i väg och det kändes som hon gick in för att gå på ett galoppsprång men hon upptäckte ju att det inte var korrekt och lade in ett till men kom då lite nära b hindret och det blev tyvärr ett pet. Men Qutie blev en lärdom rikare att ta med sig till nästa start =)

Lyckad årsdebut idag på tävlingsbanan med fina hästar och fina resultat! Filmer kommer komma upp på hästarnas ritter ( förutom Athos som ingen hann filma tyvärr) så fort vi får igång företagsdatorn som kraschat pga av lite för många bilder sparade ?! ;)

. Denna dator som vi skriver från nu är lite förlångsam för att man ska orka sitta och ladda upp filmer.


Ha det bra där ute!


Nöjd Ronja efter fina prestationer idag på hoppbanan

Allmänt  /  1  Kommentarer


Ronja stackarn som inte fick vara med på prisutdelningarna på tävlingen idag och ta emot sina priser då Anna satt på annan häst, fick nöjt posa i stallgången. Jättefint segertäcke från Sharpman, faktiskt broderat av La Ligas ägare Nina H Andersson =)


Dagens skörd

Allmänt  /  0  Kommentarer
Uppdateing om dagen kommer upp snarast, så håll utkik!


Gårdagen

Allmänt  /  1  Kommentarer

Red hästarna här hemma igår i det härliga solskenet. Humöret var på topp och hästarna gick kanon. Sparade Ronja och Qutie till kvällen då de skulle få åka till ridhuset och hoppa lite inför morgondagens tävling. Satte upp en oxer på ena långsidan, ett räcke på diagonalen och ett räcke på andra långsidan som de fick ligga och rulla över för att få lite språng i kroppen. Började med Qutie och hon var lite spänd i början, men slappnade av succesivt men taggade till rejält när det var dags att börja hoppa =). Hoppade väldigt väl, fina runda språng med god marginal. Avslutade med att hoppa hindran på 120 höjd och det gjorde hon kanon, så det känns bra inför imorgon. Misstänker dock att hon kan vara ganska så laddad där inne på banan i morgon. Har ju inte hunnit vara igång så länge sedan vilan ;).

Ronja hoppade också väldigt bra, pigg och taggad och ärlig bjudning på hindren. Avslutade med att hoppa dem på 1,30 höjd och det fanns inga tveksamheter i henne, skönt! Hoppar bättre teknikmässigt ju högre det blir, skojj!
Imorgon är det årets första tävling, kul att inte tävlingsuppehåller blev så långt i år!


Har visat den förut, men måste visa den igen, så himla gullig!

Allmänt  /  3  Kommentarer

De nominerade

Allmänt  /  1  Kommentarer
Ridsportgalan 2012
Här är de nominerade:
Årets Ridsportledare
Gunilla Melin, Söderköpings RS
Malin Andersson, Föreningen Nyckelryttarna
Nina Mäkinen, Skogslottens RF
Årets Tävlingsarrangör
Norrköping International Horsshow
Nykyrka Ridklubb
Linköpings Fältrittklubb
Årets Ponnyryttare dressyr
Mollie Sager, Föreningen Mantorpsryttarna
Liv Nyström, Föreningen Mantorpsryttarna
Maja Häger, Rappestad Ridklubb
Årets Ponnyryttare hoppning
Towe Nyström, F Nyckelryttarna
Erika Markör, Mjölby RK
Elin Gustafsson, Skogslottens RF
Årets ponnyryttare fälttävlan
Johanna Setterberg, F Mantorpsryttarna
Karin Forsberg, F Mantorpryttarna
Sara Nilsson, Kinda Ryttarförening
Årets ungdomsprestation
Årets dressyrryttare
Helena Larson, Linköpings Ryttarsällskap
Charlotte Esping, Rappestad RK
Inger Axelsson, Mjölby RK
Årets hoppryttare
Mikael Carlstedt, Åby Ridklubb
Siri Svärd, Linköpings FRK
Jonas Rinné, Linköpings FRK
Årets fälttävlansryttare
Pernilla Bjuhr, Kinda Ryttarförening
Tord Westergren, Mjölby RK
Anna Freskgård, Mjölby RK
Bästa östgötauppfödda tävlingshäst
Årets bästa östgötauppfödda avelssto
Årets bästa uppfödare i Östergötland
Ridsportgalan 2012
Här är de nominerade:
( Vissa kategorier är inte klara än )


Årets Ridsportledare
Gunilla Melin, Söderköpings RS
Malin Andersson, Föreningen Nyckelryttarna
Nina Mäkinen, Skogslottens RF
Årets Tävlingsarrangör
Norrköping International Horsshow
Nykyrka Ridklubb
Linköpings Fältrittklubb
Årets Ponnyryttare dressyr
Mollie Sager, Föreningen Mantorpsryttarna
Liv Nyström, Föreningen Mantorpsryttarna
Maja Häger, Rappestad Ridklubb
Årets Ponnyryttare hoppning
Towe Nyström, F Nyckelryttarna
Erika Markör, Mjölby RK
Elin Gustafsson, Skogslottens RF
Årets ponnyryttare fälttävlan
Johanna Setterberg, F Mantorpsryttarna
Karin Forsberg, F Mantorpryttarna
Sara Nilsson, Kinda Ryttarförening
Årets ungdomsprestationÅrets dressyrryttare
Helena Larson, Linköpings Ryttarsällskap
Charlotte Esping, Rappestad RK
Inger Axelsson, Mjölby RK
Årets hoppryttare
Mikael Carlstedt, Åby Ridklubb
Siri Svärd, Linköpings FRK
Jonas Rinné, Linköpings FRK
Årets fälttävlansryttare
Pernilla Bjuhr, Kinda Ryttarförening
Tord Westergren, Mjölby RK
Anna Freskgård, Mjölby RK
Bästa östgötauppfödda tävlingshäst


Årets bästa östgötauppfödda avelssto


Årets bästa uppfödare i Östergötland

Balans i högsta grad

Allmänt  /  1  Kommentarer
Vi är imponerade över Andrew Nicholsons balans och teknik efter många års arbete i sadeln som fälttävlansryttare. Rutin och erfarenhet är nyckeln till framgång och som vi får skåda i denna film, även balans!Storm V S Lydighet

Allmänt  /  2  Kommentarer
Ja att rida och träna hästar i klass 2 storm och samtidigt göra resultat, hur går det ihop???
Dagens ridning började med att Anna red Qutie, som var glad, fin, pigg och blåste upp sig ståndsmässigt i den härliga blåsten, den unga damen vet väl sitt ursprung. Hon kändes mycket fin & ridbar och har svarat bra på den mini semester hon tillbringade med sin släkt nere på sitt gods där hon är född och uppvuxen, Boxholms Säteri.
I och med den fantastiska växthuseffekten?! eller vad det annars kan bero på som gör att det är 6 plusgrader 4.e januari och mjuka sköna grusvägar att rida på, fick det bli canter (långsammare galoppträning/ galopp i lugnt tempo) på dagens schema för alla hästar förutom Heligo som alldeles för några dagar sedan blivit insutten och inriden för första gången av Anna.
Heligo fick sitt livs första uteritt, Vilket han tyckte var till stor belåtenhet och vågade sig till och med på ca 200 meters galopp med Anna i sadeln hela tiden. Hans uterittspartner var fullblodet Correau som nyligen kommit till stallets ägo med William i sadeln.
Eftersom "Qurre 2" tävlat i kapplöpning tidigare i sin karriär var det mycket mycket mycket svårt att vara 5-6 hästlängder bakom Lille Heligo & Anna som prövade sina vingar för först gången, man ville gärna galoppera förbi och ta täten.
Vi har ett System när vi rider in hästarna och det går i stora drag ut på att så snart vi kommit upp på dem och vant dem vid ryttare på ryggen rider vi ut med en förhäst, så snart unghästen förstått att vi ska följa ridvägen får den chansen att vara först och ha den trygga ledhästen bakom för att vara ett stöd om det behövs, men inte för att störa så det finns en risk för bakskygghet från unghästen.
På så vis får unghästen lära sig att lita på sin ryttare som i det här fallet var Anna på lille modiga Heligo och samtidigt lita på sig själv, och bara efter några 100 m har de alla oftast förstått att de ska gå undan skänkeln och tänka framåt och vips så har man en unghäst med naturlig framåtbjudning och en livsgnista som bara strålar!
Åter till dagens träning... :
Vi har en runda runt gården på ca 4 km som blir perfekt med ett uppvärmningsvarv och ett halvt varv träning ett halvt varv avslutning. Det var kraftig blåst från syd och hästarna vill ogärna gå och arbeta avslappnat i sådan blåst därför är canter ett bra alternativ, de får gå i deras "högsta " gångart - galopp, som de så gärna ändå vill springa upp till när de blir lite spända för blåsten som för med sig grenar, löv etc som enligt hästarna själva jagar dem för att snare äta upp dem.
Efter en rask framskritt och lugn lösgörande trav är de lite spända de första 100 meterna men efter ett tag slappnar de av och börjar vila på steget i galoppen. De koncentrerar sig på sin galopp istället för allt runt omkring och man kan efter ett litet tag börja påverka dem genom ändring av nivå på form och rikting i ställning & böjning vilket bidrar till en väldigt lösgjord och nöjd häst till slut. De hästar som kommit längre i sin utbilning gör lite byten och samlingar etc under canterpasset.Athos gjorde under sitt träningspass finfina seriebyten på 3 galoppsprång mellan varje och arbetade på jämnt & stadigt trots nämnda omständigheter. Han är av naturen en mycket introvert häst som visar lite känslor och det är väldigt bra att rida när det rör på sig lite ute så han får fokusera lite på miljön runt omkring men ändå jobba på utan att bli spänd och få inre stress. För det är just det som kommer på tävling, ny miljö och massor runt omkring och han blir ofta stel som en pinne med uppspärrade ögon och svår att påverka. Men skam den som ger sig han är trots allt en väldigt härlig typ av häst, våran Athos.


Ronja som kommer från Tyskland så sent som i april - 11 och till oss i november, har fortfarande inte vant sig med att det går faktiskt att rida utanför en manege. Stenar, stockar, diken etc är sådant som är mycket opålitligt tycker hon men hoppa ett hinder på 1,50- inga problem!
Mitt under ridturen mötte hon på hag- grannen La Liga som var ute och red med William i sadeln och det tyckte vi var lite halvläskigt, pep några gånger mot La Liga men så fort hon accepterade att ha honom vid sin sida kom kapplöpningsnerven fram! Ronja ville absolut inte att La Liga fick trava så lite som en noslängd framför, då direkt galopperade hon iväg en bit och svajade kaxigt med svansen "-haha våga inte komma om mig La Liga! - jag är sto, liten, snabb, och smart!" så vi bstämde att fortsätta på varsin hand åt olika håll, lugnast så.
Hon var alldeles till sig idag när det blåste hoppade till höger & vänster, rakt upp och pep iväg flera gånger med Anna i sadeln som mest tycker det är fantastiskt kul att hon fått tillbaka livsgnistan igen efter den deppression hon befann sig i när hon entrade vårt stall i höstas.
Efter bus och lek kom hon till sans och började även hon njuta av ridpasset och Anna kunde få henne göra fina rena galoppombyten på rakt spår utan problem. Duktig Ronja!


La Liga som har kommit i kontakt med sitt inre nu på sista tiden, blivi lugnare, vuxit upp lite tyckte inte blåsten var några större problem i början, har hittat en fantastisk skritt i honom nu, och kommit åt en bra form i hela arbetet, traven imponerar varje dag med nya framsteg, och galoppen övar vi på att få en lugn väntande växel i. Som skrivet ovan, LL var lugn till en början till vi träffade på hag- grannen Ronja. Ronja ville ju inte ha La Liga varken bredvid sig eller framför så när hon pep iväg första gången kom 15- 20 riktgt härliga bocksprång a`la La Liga. höööga långsamma och kraftiga, tur William har en tränad balans.. När vi väl skilts åt Ronja med Anna & William med La Liga koncenterade vi oss på stärkande arbete i galoppen som de andra hästarna, vilket gav bra resultat, nöjd La Liga ger nöjd William!


Batman tränar med William på att få sitt steg så långasamt som möjligt i alla tre gångarter inför kommande EM i sommar i westerngrenen pleasure med sin ryttare Åsa Kummerling i sadlen som vunnit flera EM guld i westernridning.

Sedan har vi det absolut meskt hemska våra hästar vet att rida förbi enligt precis alla hästar i stallet......
- - - Grannens grävlingsfälla!!!!
Bild kommer sinom tid på detta miserabla verk framställt av enligt hästarna världens dummaste granne som vågar ställa ut en sådan farlig, ful och säkert också illaluktande attiralj på vägkanten precis vid hans hus... ett satansverk!!!
Enligt oss ryttare är den mest som en tom låda som alltid varit där & sett likadan ut..
En positiv överaskning väntade när vi kom tillbaka till stallet, Vår elev Erika som hade praktik för ett år sedan var och hälsade på inför hennes vår praktik här, hon kommer göra praktit tillsammans med sin kompis här under hela våren på fredagar och följa med på vissa tävlingar.
Edwina har praktiserat hos morfar Staffan idag som gårdsdräng och lagat staket, mest spännande var vattenpölarna och reta hundarna..
Ha en god afton!!!!

Lite info från ridhusbesöket igår

Allmänt  /  2  Kommentarer
Åkte med två av hästarna till ridhuset, fick bli Ronja & Heligo. Började med Heligo. Linade honom ett par varv innan jag satt upp på honom. Skrittade några var och travade sedan någon långsida. Så himla snäll och skötsam. Kul att få rida in sin egna häst för en gång skull ;)
Heligo undersöker sin ryttare
Ronja fick hoppa några språng över en oxer idag. Pigg och glad, se själva på filmen =) Sötare häst får man leta efter.

Anna nominerad till Årets fälttävlansryttare

Allmänt  /  2  Kommentarer
Anna har blivit nominerad till Årets fälttävlansryttare på Östergötlands Ridsportsgala det 28/1!
De nominerade är:
Tord Westergren
Pernilla Bjuhr
Anna Freskgård
Håll tummarna =) !

Tillbakablick på 2011

Allmänt  /  1  Kommentarer
31/3 Vi flyttade till Rosenlund


Heligo funderar på om han ska våga sig ut på okänd mark..

Amazing Grace kom..


första gången på terrängbanan
14/5 Ultimat debuterade på hoppbanan med en felfri runda


Ultimat placerade sig på Stockholm Equestrian Games och kvalade även till Breeders

Vi firade midsommar i Karlstad, Trossnäs FRK, och Grace placerade sig i lättklassen och kvalade till * klass

Elton och Qutie debuterade på hoppbanan där det blev en felfri runda för Elton i 90 cm & en felfri runda för Qutie i 1m


Box Qutie


Anna tog över Athos och de gjorde debut på fälttävlansbanan i Öveds Kloster där det blev placering


Hade ingen bra bild på Athos från Öveds så det får bli en film på Qutie som gjorde sin ft debut där och kom första utanför placering. Lite vinglig dressyr, men duktig tycker vi! =)
Sedan blev det fälttävlansstart i Mantorp med 8 hästar. Grace debuterade CNC* klass och blev 4e placerad och kom även 2a i DM. La Liga debuterade CNC* klass med felfri terräng. Qurre vann Lättklassen & Athos kom 3a och Qutie fick sitt Breederskval. Samtliga 8hästar var felfria i
I Udden, Kalmar, blev det en 5e placering för Anna & Athos i lättklass.
ingen bildHelgen efter var det dags för fälttävlan i Boxholm med 8 hästar. Där blev det vinst för Anna & Athos, Anna & Grace kom 2a i CNC* & Anna & Gold Sun kom på 3e plac.Gold Sun såldes..Dressyrtävling i Boxholm resulterade till en 2a placering i LA:3 & 5e plats i MSV:C1 för Anna & Athos, utan att aldrig ridit igenom programmen innan ;)


Nya dressyrstarter i Holaveden för Athos ledde till vinst i LB:3 på 73.63% & 2a placering i LA:3 på 70.96%


I Örebro med Athos & Elton blev Elton 9e placerad i debutantklassen & Athos kom 4a i CNC* klassen.
Sedan blev det dags för Breeders med 3 4åringar & 2 femåringar till start. Bäst gick det för Box Qutie som blev 4e placerad i Breeders & 6e placerad i öppna championatet.23-25/9 Åkte vi till Lag -SM med Mjölby Ridklubb. Gick väl inte strålande med kul hade vi =)
2/10 tog Grace med till Åkerbo för att rastas inför tysklandsresan och hennes prestation där ledde till seger i klassen.
( Ingen bild)


Onsdagen därefter bar det av till Tyskland, vilket nog får räknas som 2011s största happening. Hästarna gick så väl och för Grace räckte det hela vägen till placering i sin debut i CCI*klass, ett fantastiskt avslut på fälttävlanssäsongen


I Linköping den 6/11 hoppade Quireboy felfritt i båda sina starter i 1,10m & 1,20m

Helgen efter debuterade Anna Claudio´s Ronja Fortius på hoppbanan och det blev seger i första klassen och en 5e placering i den andra och Qutie var placerad i båda unghästklasserna.
Den 20/11 var det hopptävling i Mjölby och Quireboy stod för lika fina resultat denna gång, felfri i både 1,10m och 1,20 m och därmed kvalad till 1,30m. Anna & Amazing Grace blev 4e placerad i 1,10m
Och på årets sista hopptävling i Mantorp slog Athos till och placerade sig i 1,10m klassen och Qutie var felfri i både 1m och 1,10m.
Detta var en 2011 i korta drag, hoppas vi inte missat något viktigt...

Åkte till ridhuset igår med en brun och en fläckig

Allmänt  /  0  Kommentarer
Blev att åka till ridhuset igår med Ronja & Athos och trimma dem lite. De andra reds hemma då de är broddade, men broddarna har tagit slut och hovslagaren kommer inte förrän i morgon, så då fick de två gå i ridhuset. Ronja var jättfin och var avspänd och lydig och gjorde byten som bara hon kan. Efteråt fick hon belönas genom att få rulla sig vilket hon uppskattade jättemycket och det blev några glädjeskutt på egen hand efteråt =). Athos jobbade relativt bra, lite småtjafsig stundtals. Ser fram emot våren då han börjar bli mer ridbar igen, vintern är ingen favorit, inte ens för Athos ;)Fick jobba mycket i förvänd galopp på volten där jag motställde honom och efter en stunds arbete blev han riktigt rund och låg i formen och väldigt avspänd. Jobbar vidare idag får vi se..Tävlingar som står på tur:

Allmänt  /  0  Kommentarer
8/1 Mjölby Ridklubb, Nyårskannan - hoppning
Qutie 1m & 1,10m
Ronja 1m & 1,10m
Athos 1,10m
La Liga, ej bestämt klass ännu
15/1 Mjölby Ridklubb , dressyr
LB:2 Athos & La Liga
LA:3 Athos & La Liga

Lite uppdatering

Allmänt  /  0  Kommentarer
La Liga sköter sig jättefint och jobbas mycket ute i skogen på raka spår det samma gäller den nya Qurre. Han sköter sig också jättebra, helt okomplicerad och positiv och visar upp mycket fina gångarter!


Gott nytt år på er!!

Allmänt  /  0  Kommentarer
Så är vi nu inne på ett nytt år! Hästarna klarade nyårsafton bra. Det smällde en del på håll men de verkade oberörda.

Vips så blev ju alla hästar nu också ett år äldre:
Athos 10år
Ronja 11år
Qutie 6år ( tävlar som 5åring)
Grace 10år
Qurre 6år
Heligo 3år! ( Nu börjar allvaret ;)
Oncie 21år
La Liga 6år
Nike 16år
Tusseman 10år

Och så finns det ju också några utbildningshästar här som även de har blivit ett år äldre.
Det nya året inleds med lite stalltjänst och ridning. Är ju typiskt att det ska frysa på ute. .
Om en vecka blir det tävling igen, Nyårskannan!
Tusseman önskar alla er där ute en god fortsättning på det nya året!!