Galoppträning

Allmänt  /  1  Kommentarer
Nu är det vår! 
Idag blev det säsongspremiär på galoppbanan hos våra grannar på Svärdbro gård. Det är verkligen kanon att bara ha några minuters körtid till sådana bra galoppmöjligheter. 
Banan var perfekt och hästarna glada, nu känns det verkligen att fälttävlanssäsongen är på intågande.
Nu hoppas vi på att vädret fortsätter som det gör så galopparbetet kan fortskrida som planerat. 
(null)


(null)


(null)Poddinspelning

Allmänt  /  0  Kommentarer
William blev för en tid sedan inbjuden till att gästa podden Vilket Hästjobb.
Avsnittet blev så populärt att det fick bli en del 2 med vidare fördjupning i ämnet 

Och inte nog med det, idag var det dags för ytterligare en inspelning av ett till avsnitt som snart kommer komma ut. 

Men fram till dess får ni hålla er till godo med de två första avsnitten. 
Ni hittar dem här: 

Avsnitt 1
https://open.spotify.com/episode/29fG15hXG0isCeb8g99uGr?si=X7hxdwj6SeaVD1rquFaxQg

Avsnitt 2
https://open.spotify.com/episode/7mqivg6qzvD4gZCnCWg0Tc?si=xj7Wi7HMQL-7G5NB_e1cbQ

(null)


Techno som cover boy

Allmänt  /  0  Kommentarer
Förra veckan var Sörmlands Nyheter ute för att ta pulsen inför säsongen. 
Med den fantastiska snön som var blev det en härlig snögalopp inför kameran med Techno som njöt av uppmärksamheten och fick till och med äran att få en framsida i SN. 
Ni kan läsa reportaget här och
även se ett videoklipp: 

https://www.sn.se/sport/tung-snotraning-ska-ge-freskgard-kanonform-i-var/

Tiden med Snö som vi har haft glädje av att kunna träna hästarna i har dock varit kortvarig. 
Vi hade två veckor med riktigt bra mängd och kvalite för att kunna träna i, men nu verkar det som att vi går mot varmare tider. Det väntas många plusgrader de närmsta daggarna, så nu lan det lika gärna få bli vår på riktigt. 
Fälttävlanssäsongen är bara 45dagar bort! 

(null)


Ingen tävling idag

Allmänt  /  0  Kommentarer
Planen var att åka på tävling idag med 4hästar. Men på grund av den rådande situationen nu gällande EHV 1 viruset och med fler anläggningar som under helgen fått stänga igen i väntan på provsvar så beslutade vi oss för att inte åka. 

Såg verkligen fram emot att tävla, hästarna känns så fina just nu så det hade varit så kul, men jämfört med risken att få sina hästar smittade så känns det som en alldelses för stor risk. 

Att ens egna hästar skulle bli drabbade och att behöva stänga verksamheten skulle vara förödande,vilket gör att vi nu får ta till extra försiktighetsåtgärder för att inte bli drabbade. 
Vi hoppas att alla har förståelse för detta och att alla verkligen gör allt man kan för att undvika smittspridning. 
Trevlig kväll
(null)


Konditionsträning - så gör och tänker vi

Allmänt  /  1  Kommentarer
Kondition handlar om att träna upp hästens uthållighet och hjärt- och lungkapacitet.
Bra kondition hos din häst är viktigt och en stor förutsättning för en långsiktigt hållbar häst, både mentalt och fysiskt - oavsett vilken diciplin man håller med. 
 Det ökar prestationen och minskar risken för skador samt bidrar till en mer motiverad häst som känner sig tränad för uppgiften.
 
 
 
Men därmed inte sagt att alla hästar behöver samma typ av konditionsarbete som en fälttävlanshäst som tävlar på högsta internationella nivå. Det är precis som med allt annat, att det handlar om att anpassa träningen och upplägget efter individen och prestationen.
Men alla hästar mår bra av att få arbeta upp flåset och behöver iband få göra en riktig fysik urtömning, så om du själv som ryttare inte känner dig trygg med att göra detta - ta hjälp av någon ryttare som kan galoppträna din häst åt dig. Likaväl som vi tycker att om man inte har förutsättningarna hemma till att kunna galoppträna sin häst på ett bra sätt, sett till yta och underlag, transportera din häst till ett ställe med rätt förutsättningar. Det ligger oss ofta så nära till hands att lasta hästen och åka iväg för att träna dressyr eller hoppning, lika naturligt i träningen bör det vara att kunna lasta hästen ibland för att åka iväg och göra ett bra konditionsarbete om man som sagt inte har möjligheten att uppfylla detta behov på hemmaplan. 
 
Kondition tränas mest effektivt upp i galopp i intervaller och för att göra det så skonsamt som möjligt så görs det med fördel i uppförsbacke. Det behöver inte vara så brant uppförslut men backen hjälper hästen att galoppera mer på sin bakdel och du uppnår snabbare önskvärd effekt när vi pratar om puls och andning vilket gör att du kan galoppera i ett lägre tempo i uppförslut och uppnå samma effekt som du gör när du galopperar i ett väldigt högt tempo på plan mark.
Alla har säkert hört uttycket farten dödar. Ju högre tempot är desto större blir såklart belastningen på hästens leder, senor, ligment och skelett och skaderisken blir därmed högre.
Därför förespråkar vi  galoppintervaller i uppförslut.
 
För att konditionen hos hästen ska förbättras vill vi med galoppintervallerna stegra hästens puls för att komma upp straxt under maxpuls. Detta vill ju att man har koll på vad hästar har för puls;
En hästs vilopuls är mellan 28-40 slag/minut & maxpulsen är 240 slag / minut. Vi vill komma upp i en puls mellan ca 180-200slag/minut.
Därför om vi gör ett seriöst gaopparbete krävs att vi kan ta pulsen på våra hästar under intervallträningen för att ha koll på att intensiteten är rätt och att vi får ut önskad effekt av träningen utan att överträna hästen. Så antingen rider man med en pulsklocka på hästen, vilket är ett väldigt lätt sätt att hålla koll på dess puls, annars bör man ha hjälp från marken med att kunna ta hästens puls.
Pulsen tas lättast under ganaschen eller vid armbågen, framför sadelgjorden på hästen. 
Att ta pulsen bör vara inövat inne i stallet innan för att på ett lätt sätt hitta pulsen när man är ute i skarpt läge. Som ryttare har vi vår terrängklocka till hjälp för att hålla koll på hur länge vi galopperar. Den ställer vi in tiden på så räknar den ner och piper när det är dags för break.
 
 
 
 
 
Våra hästars konditionsarbete delas upp i inför säsong & under säsong och icke säsong.
 
Vi är just nu inne och har påbörjat konditionsarbetet inför säsong. 
Så som schemat ser ut nu är att de sedan mitten på januari galopptränar enligt ovan angivet upplägg var fjärde dag inför säsongsstart i slutet på mars.
Galopparbetet startas upp lugnt med kortare intervaller exempelvis 2minuter x tre ( beroende på hur tränad hästen är sedan innan, kanske endast 2x2 i början om det är en relativ ung eller otränad häst) för att sedan succesivt stegras till att våra hästar som på tävling kan galoppera upp till ca 12 minuter på tävling, bör kunna galoppera 15minuter på hemmaplan. Här styr plusen hur mycket träningen stegras. 
När säsongen väl är igång får man ta med i beräkningen att varje tävling i sig blir ett galoppjobb och om grunden sedan innan är lagd på ett bra sett gör våra hästar då 1 galoppjobb i veckan ungefär för att sedan efter årets sista tävling inte alls galopparbetas i den aspekten att konditionen ska förbättras, utan får ett break från detta fram till mitten på januari ca. 
 
Så här års kan det ju dock vara svårt att på ett bra, säkert sätt konditionsträna sin häst ute eftersom vi lever i ett land med väldigt varierande klimat och en förutsättning för att galopparbetet ska kunna genomföras på ett säkert sätt med så lite risk som möjligt för skador är att underlaget är bra. 
Det ska vara jämnt, halkfritt men med bra svikt. 
 
Snön kan vara ett jättebra sätt att, precis som backen, öka intensiteten i arbetet.
Nysnö i bra mängd så det hjälper till att hålla underlaget mjukt, galopperar vi gärna i. Men det är viktigt att det inte är skare på snön då hästarna kan skada sig på det och det blir för mycket motstånd.
Att galoppera i djup tösnö är heller inget vi förespråkar då det blir för tungt och motståndet för stort samt att risken för klampor i skorna är stor och med klampor blir risken för halk- eller vrickningsskador stor. 
Tänk på att snö ökar intensiteten i träningen vilket gör att man inte håller på lika länge som om det vore barmark.
På alla hästar vi galopperar i snön med har vi antingen snösulor, eller som vissa hästar naturligt har i deras skoning en heltäckande sula. Ett tips är även att fetta/olja in hoven/sulan för att minska risken för att snö fastnar och klampor bildas. 
 Har man möjlighet att galoppera på stranden i vattenbrynet och vet att det är bra, säker sandbotten ger det precis som snön en bra ökad intensitet vilket gör att man kan hålla sig i ett relativt lugnt tempo men ändå komma till önskvärd effekt.
 
Precis som med all annan träning så är det viktigt att galopparbetet sker i balans och under kontroll, utan hets och stress. 
Hästen ska galoppera i balans med vikten på sina bakben med en avspänd och följsam överlinje och den ska galoppera genom hela kroppen. 
Vi tycker att det är viktigt så gott det går att försöka hålla hästarna så lugna och avspända som möjligt, även fast det ibland kan vara svårt, det flesta hästar tycker det är riktigt kul att galpparbeta och går gärna igång på uppgiften. Men det är viktigt att hästen i skrittpauserna mellan intervallerna verkligen kan skritta av spänt och hämta andan och slappna av i musklerna och inte går och hetsar och spänner sig och taktar, då blir det en ökad anspänning och möjlksyran kommer snabbare. På en sådan häst kan vi istället om det är säkert, sitta av, leda den och sedan sitta upp igen när det är dags för nästa intervall. 
 
Techno sträcker ut i en härlig snögalopp
 
Likväl som att hästen ska galoppera i balans så ska ryttaren vara i balans och störa sin häst så lite som möjligt. 
Ryttaren ska kunna stå upp i lätt sits över sadeln  med vikten och balansen i stigbyglarna utan att hålla balansen i tygeln. 
Inte nudda rumpan i sadeln. I terrängen har vi normalt 3-4 hål kortare läder än vad vi har i hoppningen, när vi galopptränar kortar vi dem 4 hål till för att verkligen träna på vår egen balans och position och det ger dessutom en härlig styrketräning. Kom ihåg att du ska vara lika mycket atlet som din häst förväntas vara.
När vi har flera hästar som ska galopptränas kan det bli att vi står i jockeyläder i upp till 1,5h på en dag.
 
Tips:
Ha stigbygeln på den bredaste delen av foten så du får ett bra stöd så det blir skönt och stadigare att stå upp länge. 
Lägg tygeln i en brygga över mankammen för att få lite stöd att kunna luta dig emot istället för att hålla balansen i hästens mun. 
Börja med att träna din balans och position i skritt först och sedan i trav. 
 
 
 Efter avslutat galopparbete när hästen uppnått maxpuls joggar vi ner hästen, hoppar av, tar av sadel och framskydd så hästens senor direkt blir svalkade och leder av hästen. När hästen kommit ner i andning och puls duschas hästen av med svalt vatten ( om det är väder för detta) samt kyler benen med iskallt vatten. Därefter följer ytterligare 30minuters skritt i antingen skrittmaskinen eller på skrittbandet. 
Därefter kan vi smörja in hästens knän och kotor( både fram och bak) samt senor med arnika och liniment. ( håll koll på eventuella karenstider)
 
 
 Som fälttävlansryttare är man beroende av att så här års hitta ett bra upplägg för sitt konditionsarbete inför säsongen. Vi galopperar aldrig på ett underlag som inte är avsett för ändamålet och är det inte galoppbart utomhus går det även bra att göra det inomhus. 
Inför säsongsstart förra året när vi skulle starta upp säsongen redan i slutet av februari med VMkval i portugal och vädret utomhus inte tillät galoppträning fick vi tipset och rådet av Yogi Breisner hur vi kunde lägga upp galopparbetet i ridhuset. 
Det skedde på samma sätt som ovan angivet men aldrig i högre tempo, straxt över hoppgalopp och det är precis här om ute viktigt att hästen galopperar i balans i  rätt galopp så det blir lika mycket galopp i de båda galoppvarven. 
Detta upplägg gav väldigt bra effekt och Fly Away åkte ner till Portugal och genomförde tävlingen mycket fräscht och bra och blev 5e placerad och satte sitt VM kval.
Det går även att lösgaloppera hästarna i intervaller i ridhuset.
 
Tänk också på att med ökad kontitionsträning och att hästen svettas ökar också behovet av elektrolyter
 
Vi brukar på våra hästar som galopptränar för att kunna prestera på internationell elitnivå ta blodprov på dem en bit in i påbörjat konditionsarbete för säsongen för att se så att muskelvärdena och elektrolythalterna håller en balanserad nivå. 
Vår legitimerade fysioterapeut Karin Magnusson håller regelbunden koll på att våra hästar tar träningen på rätt sätt.
 
Ett långt inlägg med mycket info, hade kunnat göra det ännu längre men vi hoppas att detta blev en bra start och att ni fick något med er i bagaget och att fler blivit inspirerade till att ta tag i sin hästs galoppträning.
Lycka till!
Mvh Anna & William 
 
(null)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 En innehållsrik vecka

Allmänt  /  0  Kommentarer
Denna vecka har i princip innehållit allt.
Fantastisk träning på Ridskolan Strömsholm för Rob Ehrens. Så otroligt glad över möjligheten att få vara med och träna för denna mästare. Det är utan tvekan en av bästa hopptränare jag ridit för och utvecklingen är stor. 
(null)

Sedan åkte Anna på ett par dygns äckliga bakterier och låg i sängen i ett och ett halvt dygn-glädjande nog är William tillbaka i sadeln igen(!) dock fortfarande i begränsad mängd och vi har fantastisk bra hjälp i stallet. 

Vi har fått in ett antal nya hästar i stallet på inridning och utbildning .

Karin Magnusson, vår leg Fysioterapeut som kommer med täta mellanrum har varit här och gått igenom ett gäng hästar för att se så att de svarar rätt på träningen i kroppen.

Vi har haft hästtandläkaren här för att gå igenom ett flertal nya hästars munnar och plockat bort vargtänder på dem innan vi sätter in bett i munnen. Något vi alltid är mycket noggranna med att göra för att skapa en förutsättningar att få en bra upplevelse som möjligt från början för den unga hästens bekantskap med bett och kontakt från ryttarens hand, och för att undvika spänningar som blir när hästen känner obehag. Spänningar som i sin tur på sikt senare kan leda till andra problem i kroppen för att hästen känner ovilja att vilja arbeta genom kroppen fram till stödet. 
Samt även för att undvika utveckling av oönskade beteenden. 
Det är så många gånger vi fått hästar hit för hjälp med att få bukt med oönskade beteenden så som stegringar, hästar som vänder eller allmänt bara har en stark ovilja till att röra sig framåt under ryttare , har lågt förtroende för ryttaren och så visar det sig att de har vargtänder. 
Så en uppmaning till alla - håll koll på era hästars munnar och plocka bort vargtänder innan ni sätter bett i munnen på den. 

Vi har även haft ute LM skills Markus Tåbeck för att röntga ett gäng nykomlingar. 
Samma sak här, något som vi alltid gör eller vill ska vara gjort innan en häst kommer in i träning. 
Vi är noga med att alltid tänka preventivt, att försöka undvika problemen innan de uppstår.
Vi anser att det är av stor vikt att veta hur en häst ser ut på röntgenbilderna. Är det några lösa benbitar som misstänks skapa problem ska dessa plockas bort innan hästen börjar belastas och tränas för att inte skapa andra problem eller istadiga beteenden 
Är det så att man hittar defekter på röntgenbilderna som det inte går att göra något åt är därmed inte sagt att den hästen inte går att nyttja, men att veta om detta i tidig ålder gör att man kan anpassa hela uppbyggnaden, träningen och ändamålet för hästen utefter dess förutsättningar.
Rätt häst på rätt plats och rätt system för varje individ. 


Det rullar på med träningar och i helgen har vi glädjen att ha Balotelli här tillsammans med sin nya ryttarinna för en lite träningscamp. 
Balotelli som William har internationella placeringar med och som nyligen såldes till en juniorryttare.

I går hade vi även Agria på besök här på hemmaplan.  Det så kul att få ingå i detta team som så aktivt arbetar med att öka hästkunskapen i Sverige och vi kom fram till så mycket bra planer och idéer inför året. 
Under gårdagen fanns fick man följa med vår dag här tillsammans på Agrias Instagram i deras story. 
Det var där möjligt att ställa frågor till Anna under dagen. Det kom väldigt mycket bra och intressanta frågor, bland annat mycket om hur vi konditionstränar våra hästar.  
Detta är något vi gärna utvecklar lite mer och bestämde därför att vi kommer att skriva ett blogginlägg om detta. 
Det kommer att komma upp här på bloggen under helgen, så håll utkik. 

(null)


Så avslutar vi denna vecka med tävling under morgondagen. 
Trevlig helg allihopa, ta det lugnt ute i halkan.